Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na sok z czarnej porzeczki



Dlaczego warto pić sok z czarnej porzeczki?

Czarna porzeczka zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy-antocyjanów, które skutecznie oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników, krążących po organizmie, siejąc spustoszenie. 

Inne właściwości:

- hamuje procesy starzenia
- zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Najsilniejszym antyoksydantem jak naturalny kwas askorbinowy (witamina C)

Sok z czarnej porzeczki robimy podobnie jak sok z aronii.
Słodzony i czysty sok bez dodatków.

Oprócz tego, robimy sok z dodatkiem mięty :)

Umyte owoce wsypuję do garnka
Dodaję troszkę wody na dno, aby się nie przypaliły.

Na 5 litrowy garnek daję 250 ml wody. Podgrzewam, ale nie doprowadzam do gotowania.
Gorące owoce rozgniatam w garnku. Są już na tyle miękkie, że lekko się rozgniatają :)

Następnie cedzę przez sito i wyciskam przez specjalny worek.
Powstały sok podgrzewam. Kto słodzi, to może podczas podgrzewania dosłodzić. 
Stosuję proporcję 1:0,5, czyli na litr soku dodaję 0,5 kg cukru.

Doprowadzam do lekkiego zagotowania i ściszam ogień, tak aby powierzchnia soku lekko falowała.
Nie gotuję soku długo, tak jak przy pasteryzacji, tylko gorący rozlewam do butelek.

Do butelek można włożyć kilka wymytych listków mięty, które zalane gorącym sokiem, zrobią nam piękny smak i aromat miętowy,

Butelki z sokiem wkładam do kartonu i przykrywam kocem na kilkanaście godzin aż wszystkie nakrętki zostaną wciągnięte :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz