Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na sok i syrop z szyszek modrzewia



  W tym roku postanowiłam zrobić syrop (również sok niesłodzony) nową metodą.
  Modrzew, tak jak wszystkie iglaki zawiera w sobie związki żywiczne, które słabo rozpuszczają się w wodzie.
  Dlatego postanowiłam zastosować macerat alkoholowy, który wyciągnie z szyszek wszystko co wartościowe.

Jak zrobić macerat alkoholowy?

  Potrzebny nam jest alkohol do 70 %. Jak uzyskać spirytus 70 procentowy?
Kupiony spirytus ma zazwyczaj 96 %. Aby uzyskać 70 % należy:

200 ml takiego (96%) spirytusy połączyć z 75 ml przegotowanej (lub źródlanej) wody :)

  Sposób przyrządzenia maceratu:

  Zerwane szyszki muszą być świeże. Można świeżość sprawdzić przekrawając je nożem na pół
Nie myjemy. Oceniamy czy są zdrowe na podstawie obserwacji.

  Szyszki modrzewia należy pokroić (można zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce).
Pokrojone szyszki "pokropić" (czyli połączyć mieszając drewnianą łyżką) spirytusem 70% lub dobrej jakości wódką.  Przykryć pokrywką, aby spirytus nie ulotnił się :)

  Na 1 kg szyszek przynajmniej 100 ml alkoholu (można więcej)
Ja zastosowałam 200 ml spirytusu 70% na 1 kg szyszek.




Odstawiamy na 7 dni, aby alkohol w tym czasie wyciągnął z szyszek wszystko co wartościowe :)
Należy mieszać raz dziennie.

Po tym okresie można zrobić syrop.

Składniki (według proporcji):
30 dag szyszek
1 l. wody
0,5 kg cukru
sok z 1 cytryny

  Szyszki wsypujemy do garnka i zalewamy wodą.
Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na do całkowitego ostygnięcia (ok 12 godz.) pod przykryciem. Najlepiej zakryte kocem lub grubym ręcznikiem.

Po ostygnięciu przecedzić i dobrze wycisną do tej samej wody co się gotowały.
Zagotowujemy jeszcze raz.  Podczas podgrzewania dodajemy cukru i soku z cytryny.

  Można ominąć cukier.  Taki sok niesłodzony też bardzo dobrze się przechowuje.
Można użyć łyżeczkę soli himalajskiej, wtedy nabierze wyrazistości smaku i przyczyni się do lepszego przechowywania.

  Gdy syrop zagotuje się, to ściszamy ogień i rozlewamy go do butelek.
Gorące wkładam pod koc, aby nastąpiła "sucha" pasteryzacja.

  Ten syrop nie zawiera alkoholu, ponieważ podczas zagotowania wyparuje, ale zostawi w wodzie cenne składniki z szyszek.

  Jakie ma właściwości?

  Szyszki modrzewia są wyjątkowe, zawierają arabinogalaktan, który silnie i pozytywnie działa na układ immunologiczny człowieka.

  Ekstrakt z modrzewia zalecany jest w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu (np. podczas długotrwałego podawania antybiotyków). Osoby zdrowe mogą stosować profilaktycznie, aby zapobiegać infekcjom.

  Wzmacniające odporność działanie ekstraktu z modrzewia potwierdzili naukowcy z University of Minnesota. Wyniki badań przeprowadzono w 2004 roku.

Przepis podaję w oparciu o starodawne przepisy.

Ala Mazur
Gospodarstwo Ekologiczne w Brzezinach
na Podkarpaciu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz