Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na sok z aronii


  
  Dlaczego warto pić sok z aronii?

 Ten niedoceniony owoc zawiera bardzo dużo składników, które wzmocnią i oczyszczą nasz organizm.

Na końcu będzie troszkę więcej na ten temat.

Sposobów na sok jest kilka, dlatego podam te które wypraktykowałam.

 1. Umyte owoce aronii wsypuję do garnka.

Dodaję troszkę wody na dno, aby się nie przypaliły..
Na 5 litrowy garnek daję 250 ml wody. 

2. Można też stosować proporcję 1:1, czyli na 1 kg owoców dajemy 1 litr wody.  Sok z takiej proporcji jest bardzo dobry do rozcieńczania.

3. Innym sposobem jest wsypanie owoców do garnka i zalanie wodą do pokrycia owoców, w taki sposób, aby owoce nie podniosły się.   Powstały sok, też jest bardzo dobry.

Wszystkie te sposoby wypróbowałam i polecam.

  Podgrzewam, ale nie doprowadzam do gotowania.   Po podgrzaniu gorące owoce rozgniatam w garnku. Są już na tyle miękkie, że lekko się rozgniatają :)
Następnie cedzę przez sito i wyciskam przez specjalny worek do wyciskania moszczu.

  Powstały sok jeszcze raz zaczynam podgrzewać. Nieraz wypływają na powierzchnię jeszcze szumowiny, więc należy je zebrać gęstym sitkiem lub czymkolwiek.

  Kto słodzi, to może podczas podgrzewania dosłodzić. Wypraktykowałam, że wystarczy na 1 litr soku 0,5 kg cukru.

  Doprowadzam do lekkiego zagotowania i ściszam ogień, tak aby powierzchnia soku lekko falowała.
Gorący rozlewam do butelek. 

Jeżeli ktoś robi większą ilość soku, to najlepiej robić w małym garnku, aby szybko rozlać gorący, ponieważ długie podgrzewanie niszczy witaminy.

  Butelki z sokiem wkładam do kartonu i przykrywamy kocem na kilkanaście godzin.

Powstały sok niesłodzony bardzo dobrze się przechowuje do następnego sezonu.

Dlaczego warto pić sok z aronii?

Sok z aronii wzmacnia odporność organizmu.  Zawiera bowiem wiele witamin (A,C,P,E) i minerałów: magnez potas, fosfor, krzem.
  Picie soku z aronii przyczynia się do ochrony przed nowotworami i opóźnia proces starzenia.       Wzmocni również nasze oczy.
  Aronia obniża także poziom cukru we krwi.
Zapobiega też osadzaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.


Dr. Różański napisał o aronii (http://rozanski.li/1900/aronia-w-fitoterapii/)
cytat:
"...Wzmagają regenerację komórek wątroby. Antocyjany i flawonoidy aroniowe poprawiają krążenie krwi w mózgu, krążenie oczne, wieńcowe i w kończynach. Działają antyagregacyjnie. Wzmacniają i uszczelniają nabłonki, w tym również śródbłonki naczyń krwionośnych. Łagodzą objawy alergii i wielu innych chorób autoimmunologicznych. ..."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz