Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na sok z malin

Dlaczego warto pić sok z malin?



  Maliny, ze względu na swoje właściwości, są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń).
  O leczniczym zastosowaniu będzie na końcu postu.

  A teraz przepis na sok z malin.

  Metod na zrobienie soku z malin jest wiele, ale ja skupię się w tym poście na dwóch przepisach, które stosujemy u nas w domu.
  Aby zrobić dobry sok, który ma być pyszny i dobrany do naszego smaku, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
  Owoce muszą być zdrowe, dojrzałe, najlepiej ekologiczne i zerwane w słoneczny dzień.
Dużą rolę odgrywają odmiany malin.
Niektóre ogrodowe maliny są wielkie, pięknie wyglądają i nadają się np. do pierogów, ale nie na soki.
  My mamy kilka odmian letnich: Venta, Norna i stara odmiana (nazwy nie znamy)
oraz odmiany jesienne: Polana i Polka.
To są typowe maliny, które zawierają dużo soku.
  Kupując u kogoś owoce malin, najlepiej kupić niewielką ilość na próbę aby się przekonać, jaki będzie sok i ile go będzie.

  Oto pierwszy sposób na sok z malin:
  Świeżo zerwane maliny wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem.
Na 2 kg owoców daję 1 kg cukru. Odstawiam garnek na kilka godzin w zacienione miejsce.
W lecie, gdy są upały, to wystarczy 2 godziny.
  Po tym okresie, "rozgniatam" zasypane maliny, aby całkiem puściły sok i stawiam ten garnek na ogień.
  Podgrzewam i cały czas mieszam. Nie zagotowuję. Dobrze podgrzany zdejmuję z ognia i przecedzam przez dwa sita. Najpierw rzadsze a później gęste.
Podczas przecedzania na pierwszym sicie, pozostały miąższ daję do specjalnego woreczka płóciennego i wyciskam. Można dobrze "wytrzepać” na sicie :)
  Powstały sok jest cały czas gorący. Stawiam go z powrotem na ogień i doprowadzam do zagotowania.
  Szybko rozlewam do butelek i na kilkanaście godzin wkładam butelki pod koc.
Nie ma potrzeby obracać do góry dnem. Wszystkie nakrętki ładnie "wciągają".

  Drugi przepis jest na sok z malin niesłodzony:
  Zerwane maliny "rozgniatamy" w garnku, aby puściły sok.
  I dalej postępujemy tak samo jak w pierwszym przepisie.
Omijamy zasypywanie cukrem.
  Jak wspomniałam wcześniej, jest wiele sposobów na zrobienie soku.
  Dużo kobiet ma sokowniki i chwalą sobie powstały z nich sok.
Ale jest też dużo takich, które nigdy nie robiły soku z malin i nie mają sokownika.
  W takim wypadku metoda "garnkowa" wydaje się dobrym rozwiązaniem.
  Naszym zdaniem, jest to prosta i najlepsza metoda zrobienia soku.
  Warto spróbować. Polecam 

Jakie działanie mają maliny?

  Maliny są dobrym środkiem przeciwgorączkowym i napotnym,
działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
działają uspokajająco,obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe.

  Maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się,
zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz