Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na syrop z dwóch rodzajów mięt: pieprzowej i lekarskiej.


Syrop powstał przez poszukiwanie łagodniejszej wersji syropu z mięty.

Ten przepis jest trochę inny niż podawałam w tamtym roku na fb.
Chodzi raczej o techniczną stronę przygotowania mięty na sok.

Syrop z samej mięty pieprzowej jest bardzo wyrazisty w smaku i nie zawsze można go podawać dzieciom, zwłaszcza tym, które cierpią na torsje – jej mocny smak może nasilić odruch wymiotny. Oraz nie wolno stosować u małych dzieci – pogłębia refluks żołądkowy.

Dodanie mięty lekarskiej łagodzi smak, ale nic jej nie ujmuje z leczniczych właściwości.
A jakie one są?
Polecana jest w skurczach żołądka, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych.
Pomocna podczas leczenia przeziębienia, ponieważ rozrzedza śluz oraz działa łagodząco na bolące gardło.
A także pobudza czynności trawienne żołądka i poprawia apetyt.

Taki syrop można stosować do herbaty, do ciast i różnych deserów.
Potrzebujemy:
15 dag mięty pieprzowej
15 dag mięty lekarskiej
1 litr wody
0,5 kg cukru
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:

Miętę zawsze myjemy myjemy.
W tamtym roku umytą miętę wkładałam do garnka, dolewałam wody i podgrzałam.

Teraz spróbowałam nowego sposobu.  Liście mięty zmieliłam w elektrycznej maszynce do mięsa.
Zalałam to wodą i podgrzałam na gazie, ale nie gotowałam.
Wystarczy do temp. ok. 70-80 st. C.

Po podgrzaniu odstawiam garnek na 24 godziny, najlepiej w chłodne miejsce, aby liście puściły soki.
Po upływie 24 godzin powstały sok z mięty odcedzam, a "papkę" z liści wyciskam do powstałego soku.
Najlepszy do wyciskania jest specjalny worek. 
Garnek z sokiem z mięty, wstawiam na gaz i podgrzewam dodając cukru i soku z cytryny.
Doprowadzam do lekkiego zagotowania i ściszam ogień, aby powierzchnia syropu lekko falowała.

Wtedy gorący sok z mięty wlewam do butelek, które zakręcam. Wkładam do pudełka kartonowego i przykrywam kocem.
Nie obracam ich do góry dnem. Wszystkie nakrętki są ładnie wciągnięte :)

W butelce z syropem powstaje naturalny osad, który jest dowodem na to, że syrop jest pełnowartościowy, a co za tym idzie, że to typowy domowy syrop.

Polecam wstrząsnąć butelką przed odkręceniem, aby syrop uzyskał jednolitą konsystencję

Powodzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz