Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na syrop z igliwia modrzewia


Chcesz wzmocnić swój system immunologiczny?
Jeszcze jest pora na zerwanie tegorocznych odrostów igliwia z modrzewia.

Na zdjęciu widać jaśniejsze "odrosty", które należy zrywać.
To doskonały materiał na syrop, ale nie tylko.

Zawsze młode "pędy" kumulują bardzo dużo składników, które mogą służyć do celów leczniczych.

Modrzew, to nieznane drzewo dla wielu zielarzy.
Dlatego polecam zapoznać się z kilkoma informacjami :):

http://www.raysahelian.com/arabinogalactan.html
http://www.mend.net/immune/larch.html#1

Jak zrobić syrop?

Składniki:
50 dag igliwia
1 litr wody sok z 1 cytryny
0,5 kg cukru (nierafinowany)

Zerwane igliwie nie myjemy, ponieważ znajduje się w nich żywica.
Oceniamy wzrokiem, czy są zdrowe.

Całe igliwie przepuszczam przez elektryczną maszynkę do mięsa.

Powstałą masę wsypuję do garnka, zalewam wodą i podgrzewam do temp. ok. 70-80 st. C.
Po podgrzaniu odstawiam na 12-24 godz., aby ta "masa" z igliwia puściła swoje soki do wody.

Po tym okresie, wyciskam wszystko do tej samej wody.
Dodaję sok z cytryny i doprowadzamy do zagotowania.

Gorące wlewam do butelek, zakręcam i wkładam do pudełka kartonowego, przykrywając kocem.
Nie ma potrzeby obracać butelek do góry dnem.
Wszystkie nakrętki zawsze są wciągnięte.

Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz