Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na syrop z kwiatów bzu czarnego



Bardzo aromatyczny i przyjemny w spożyciu a do tego ma wyjątkowe walory zdrowotne.


Składniki:

30 dag kwiatów (całych baldachimów)
1 litr wody
0,5 kg cukru

sok z 1 cytryny ( można na 1 litr wody dać sok z 1/2 cytryny)




Odcinając całe baldachimy kwiatów uważajmy, aby nie otrzepywać znajdującego się pyłku, gdyż jest on bardzo wartościowy leczniczo.
Kwiaty wkładamy do jednego garnka a w drugim przygotowujemy "zalewę" z wody cukru i soku z cytryny (można pokroić całe cytryny, wcześniej wyparzone).
Zagotowujemy ją i gorącą zalewamy kwiaty bzu czarnego.

Dlaczego tak robimy?
Zalanie kwiatów taką zalewą powoduje, że kwiaty nie ciemnieją a powstający syrop konserwujemy

Zalane kwiaty odstawiamy na 12 -24 godz.,aby kwiaty oddały swoje składniki do naszej zalewy (syropu)
Po tym czasie przecedzam syrop a wyciśnięte kwiaty mielę w maszynce do mięsa.
Zmielone wrzucam z powrotem do soku i mieszam. Nie podgrzewam, tylko na zimno mieszam.
Jeszcze raz przecedzam i podgrzewam.  Dodaję cukru i ewentualnie dodaję soku z cytryny (według uznania).

 Jeżeli mam więcej soku, to dzielę go na porcje i podgrzewam w małym garnku, aby nie gotować go długo.
 Wystarczy zagotować i ściszyć tak, aby lekko powierzchnia falowała i taki gorący wlewam do butelek lub słoików.
Mam wtedy pewność, że nakrętka zostanie wciągnięta.
Dla pewności takie syropy wkładam do pudełka kartonowego i przykrywam kocem.
Przechodzą wtedy tzw suchą pasteryzację :)

Dlaczego warto pić taki syrop?
Kwiaty bzu czarnego działają wykrztuśnie,
rozrzedzają katar,
działają napotnie,
mają działanie antywirusowe,
chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
wzmacniają odporność,
działają moczopędnie,
wzmacniają naczynia włosowate,
stabilizują krwiobieg,
uśmierzają ból, w tym ból głowy,
chłodzą,
działają oczyszczająco,
wychwytują wolne rodniki,
przyspieszają przemianę materii,
przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy,
łagodzą stany zapalne skóry.

Ten syrop idealnie nadaje się na nalewki :)


Na koniec podam praktyczną radę.
Kwiaty bzu czarnego nieraz są bardzo wysoko. A im wyżej się znajdują, tym piękniejsze i dorodniejsze.
Warto zatem wziąć ze sobą kij z "haczykiem".
Najlepiej kupić w sklepie (hurtowni) lekki kij i plastikowy hak np. do rynny. Może jeszcze kawałek druta, aby to połączyć :D
Przyjemnej i owocnej pracy życzę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz