Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na syrop z liści orzecha włoskiego.


Z orzecha włoskiego najpopularniejsza w naszym rejonie jest nalewka z zielonych owoców.
Zażywanie takiej nalewki, to skuteczna metoda na zaburzenia trawienne.

Można również stosować napary i odwary, ale stosując wewnętrznie musimy być przygotowani na specyficzny smak, cierpki i gorzkawy. 

Dlatego proponuję przepis na syrop, zwłaszcza dla osób, którym nie przeszkadza w menu cukier (można zastosować nierafinowany), oraz dla dzieci.

Liście z orzecha włoskiego, to dobry surowiec . Zawiera wiele leczniczych składników
Polecam lekturę: 

http://rozanski.li/2110/lisc-orzecha-wloskiego-folium-juglandis-w-fitoterapii-praktycznej/



Składniki potrzebne do zrobienia syropu:

20 dag liści orzecha włoskiego
1 litr wody
0,3 kg cukru (nierafinowanego)

Liście zbieramy z dala od dróg i przemysłu. 

Zawsze myjemy. Po umyciu drobno pokroić i lekko podgotować  (do temp. Ok. 70-80 st. C)
Chodzi  o to, że w podwyższonej temperaturze liście szybciej oddadzą swoje soki do wody.
Gorące odstawiamy aż do ostygnięcia (można przykryć kocem, aby dłużej podtrzymać wyższą temperaturę).

Po tym okresie liście wyciskamy do tej samej wody (do powstałego naparu).

Gotując można dodać cukru i ewentualnie sok z 1 cytryny.

Można też zagotować bez cukru i wlać do butelek.
Gorące butelki z syropem lub sokiem zawsze wkładam do pudełka kartonowego i przykrywam kocem.
Mam pewność, że wszystkie wieczka zostaną wciągnięte. Nie ma potrzeby obracać butelek do góry dnem.

Dlaczego warto stosować produkty z liści orzecha włoskiego?

„…można powiedzieć, że przetwory z naowocni i liści orzecha włoskiego (napar, odwar) zawierają substancje antyseptyczne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze (stosować na czczo mocne odwary, ekstrakty), ściągające, przeciwwysiękowe, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Hamują biegunkę i niestrawność, nadmierne procesy fermentacji oraz wzdęcia, zmniejszają wydzielanie mleka podczas laktacji. Powstrzymują też procesy ropne, łagodzą świąd skóry, zmniejszają obrzęk błon śluzowych”
(Cytat z proponowanej strony) 

Mogę tylko dodać, że warto spróbować zastosować syrop i przekonać się o skuteczności.

Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz