Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego.


To kolejny wiosenny syrop, który polecam.
Zazwyczaj do zrobienia syropu wykorzystujemy same główki kwiatów (taki właśnie polecam),
Ale według M. Tombaka, wszystkie części tej rośliny mogą być wykorzystywane w leczeniu (korzenie, łodygi, liście i kwiaty)
A dlaczego watro zrobić sobie taki syrop?
W składzie liści i kwiatów znajdują się: witaminy A, C, E, B2, PP,
minerały: fosfor, potas, żelazo, wapń, bor, mangan, miedź, selen.
Kwasy organiczne,
flawonoidy - (związki o właściwościach antyoksydacyjnych, działające kojąco na układ nerwowy, oczyszczają układ krwionośny)
Glikozydy - (poprawiają pracę serca, działają moczopędnie),
tanina (o właściwościach przeciwzapalnych i dezynfekujących) ,
luteina (związek „poprawiający” wzrok),
woski żywiczne,
asparagina (kwas asparaginowy) - stosowana jest przy zaburzeniach intelektualnych u osób w podeszłym wieku, przy leczeniu zaburzeń rozwojowych u dzieci, przy stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego),
cholina, triterpeny, faradiol (związek m.in. chroniący naczynia krwionośne).

Potrzebne składniki:
500 szt. główek kwiatowych (ok. 30 dag)
sok z 1 cytryny (może z 2 cytryn)
1 litr przegotowanej lub źródlanej wody
0,5 kg cukru (niektórzy proponują 1 kg)
Sposób przyrządzenia:
W słoneczny dzień, najlepiej do południa, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty
Kwiatów nie myjemy, tylko rozkładamy na białym papierze do słońca, aby wszystko co zamieszkuje kwiaty, mogło spokojnie wyjść :)
Kwiaty wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na małym ogniu 15 min.
To prawda, że gotowanie niszczy wiele witamin, np. witaminę C, ale nie całkowicie :).
Według M. Tombaka, gotowanie soków czy syropów, powoduje, że składniki z danej rośliny wytrącają się do powstałego soku i tam zostają.
Michał Tombak na temat gotowania syropu, odpowiedział:
"Owszem, długotrwała obróbka termiczna niszczy witaminę C, o 10-20% ale przeważnie w warzywach, bo część witaminy C „przechodzi” z nich do wywaru...."
W naszym przypadku, pozostaje w syropie.
Zagotowany mniszek odstawiamy w garnku na 12 godz. (do ostygnięcia)
Po tym okresie wyciskam rośliny i wyciśnięte przepuszczam jeszcze przez elektryczną maszynkę do mięsa.
Powstałą "papkę" wkładam do specjalnego worka i wyciskam.  Jeszcze dużo cennych składników można odzyskać w ten sposób 
Wszystko mieszam w garnku i powstały sok ponownie doprowadzam do gotowania.
Nie ma potrzeby, aby go długo gotować, ponieważ to co wartościowe i tak już przedostało się do powstałego soku.
Pierwsze gotowanie i okres 24 godzin przyczyniły się do uwolnienia z roślin leczniczych substancji.
A że lecznicze są, to może potwierdzić każdy, kto stosuje taki syrop :)
Do podgrzewanego soku dodaję cukru i soku z cytryny.
 Niektórzy w tym momencie jeszcze długo gotują, aby uzyskać konsystencję podobną do miodu (nawet 2 godziny)
Ale ja nie stosuję tej metody, ponieważ robię syrop a nie "miód" 
Gorący rozlewam do butelek i wkładam do kartonu. Przykrywam kocem i czekam kilkanaście godzin aż wszystkie nakrętki zostaną wciągnięte.
Mniszek lekarski ma w sobie odrobinę goryczki, więc proporcje cukru należy dobrać według swoich upodobań.
Można też zrobić syrop na miodzie zamiast cukru. Polecam metodę, którą opisałam w innych swoich przepisach.

Nasz syrop zawiera naturalny osad, który powstał z kwiatów mniszka.

Polecam.  Ala Mazur
Gospodarstwo Ekologiczne w Brzezinach
na Podkarpaciu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz