Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na syrop z owoców derenia

Dlaczego warto pić syrop z owoców derenia?
Owoce derenia są na anemię, na dolegliwości żołądkowe i choroby nerek
Owoce derenia są skarbnicą potasu i żelaza.
Dereń, dzięki zawartości kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków, jest stosowany w dolegliwościach żołądkowych, gdyż działa przeciwzapalnie i ściągająco
Ponadto sprawdzi się przy niewłaściwej przemianie materii, dlatego polecany jest zawłaszcza osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością.
Dereń działa moczopędnie, tzn. zwiększają wydalanie wody i sodu z moczem, a także przeciwzapalnie
poradnikzdowie.pl podaje że, są także polecane kobietom, które zmagają się ze zbyt obfitymi miesiączkami.
Jak został zrobiony?
Umyte owoce derenia zostały zalane wrzątkiem i odstawine na kilka godzin.
Gdy wystygły, zostały wydrylowane z pestek. A miąż został przetarty na przecieraczce i ponownie zalany tą samą wodą i podgrzany lekko i odstawiony na 24 godz., aby póścił soki.

Na drugi dzień owoce wycisnęłam do soku, który powstał z moczonych owoców derenia. 
Następnie został  podgrzany. Dodałam cukru w proporcji 0,5:1, czyli pół kilo cukru na 1 litr soku.
Można nie dosładzać i sam sok po zagotowaniu rozlać do butelek.
Zawsze gorące butelki z sokiem czy syropem wkładam do pudełka kartonowego i przykrywam kocem.
W takim pudełku trzymam aż ostygną butelki. może to potrwać nawet kilkanaście godzin :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz