Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na syrop z pączków wierzby.

To naturalna aspiryna, która nie podrażnia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.

Dr. Różański napisał:
"... Napar z kwiatów wierzby (bazie, obojętnie z jakiego gatunku Salix) zawierają olejek eteryczny, fitosterole, fenolokwasy, cukry proste, śluzy, flawonoidy i glikozydy salicylowe. Działają napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, przeciwkaszlowo i przeciwzapalnie, łagodnie uspokajająco. Napar można sporządzać ze świeżych lub suchych kwiatów wierzby, biorąc 1 łyżkę surowca na 1 szklankę wrzątku (może być mleko z miodem). Herbatkę z bazi można podawać dzieciom, a nawet niemowlętom (1 łyżka herbatki 3 razy dziennie) przy przeziębieniu, gorączce i grypie. Korzystne jest łączenie wierzby (kora, pędy, bazie) z lipą, wiązówką, pączkami sosny, owocem maliny, tymiankiem, hyzopem i cząbrem...."
A syrop czy też sok, to zamknięcie naparu w butelce na dłużej 
Warto jednak pamiętać, że ten syrop najlepiej podawać np. z gorącą (minimum 50 st.C.) herbatą lub wodą (działa skuteczniej).

Dlaczego akurat syrop z kotków (bazi) wierzby? 
Ponieważ zawierają mniej salicylów niż kora i można je podawać małym dzieciom.
Składniki:
20 dag pączków (bazie, kotki) z wierzby (z rodziny Salicaceae)
1 l. wody
1/2 kg cukru
1/2 soku z cytryny (można dodać)
Zebrane pączki należy pokroić. Wsypać do garnka i zalać wodą.
Należy je zagotować 5-15 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem i odstawić do ostygnięcia (min. 10 godz.) pod przykryciem.
Po tym okresie pączki wycisnąć do tej samej wody (soku), który powstał.
Przecedzić i ponownie zagotować.
Podczas podgrzewania mogą wypłynąć jeszcze pozostałości z pączków, które nie zostały wyłapane przez sitko, więc należy sitkiem szumówką zebrać je z powierzchni soku.
Kto nie używa cukru, może dodać sobie soku z cytryny lub nic nie dodawać i rozlać do butelek.
Komu nie przeszkadza słodzenie cukrem, to podczas podgrzewania można dosłodzić i wymieszać dokładnie.
Dodajemy sok z cytryny i gdy syrop zostanie zagotowany, to rozlewamy do butelek.
Zakręcam i wkładam butelki do pudełka kartonowego i przykrywam np. kocem.
Nie ma potrzeby ich pasteryzować. Wieczka wszystkie zostaną wciągnięte.
W jakich sytuacjach można stosować taki syrop?
Dr. Różański podaje:
"... Związki salicylowe i flawonoidy działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwwysiekowo, napotnie, przeciwgorączkowo i przez to przeciwreumatycznie i przeciwartretycznie. Łagodzą objawy przeziębiania i grypy. Poprawiają krążenie krwi, zwiększają diurezę, przyspieszają wydalanie toksycznych i zbędnych metabolitów (w tym kwasu moczowego). Przyśpieszają ustępowanie obrzęków...."
http://rozanski.li/…/wierzba-salix-w-praktycznej-fitoterap…/

Polecam.  Ala Mazur
Gospodarstwo Ekologiczne w Brzezinach
na Podkarpaciu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz