Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na syrop z rumianku.



Zazwyczaj z rumianku robimy napar czy herbatkę, ale można zrobić peeling, nalewkę czy też syrop.

Syrop można praktycznie zrobić z wszystkiego.
A jakie właściwości ma taki syrop z rumianku?

Takie same jak inne produkty z rumianku, czyli:

Rumianek pospolity działa przeciwzapalnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega wzdęciom.
Rumianek pobudza także produkcję żółci i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach. Działa rozkurczowo, łagodząco i uspokajająco.
Rumianek stosowany jest w stanach zapalnych układu pokarmowego, oddechowego, jamy ustnej, w stanach skurczowych jelit, w stanach zapalnych wątroby, w stanach niepokoju i bezsenności.

A jak zrobić taki syrop?

W większości przepisów podają, aby przyrządzać np. napar z suszonego rumianku, ale świeżo zerwane koszyczki rumianku jak najbardziej nadają się na herbatkę, napar czy syrop.

Ten przepis jest na syrop ze świeżych koszyczków rumianku.

Po zerwaniu musimy rozłożyć te koszyczki na papierze i wystawić do słońca, aby wszelkie robaczki mogły uciec z kwiatów.

Po 2-3 godzinach wrzucamy zebrany rumianek do garnka, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 12-24 godz., aby rumianek oddał do wody swoje soki, wraz ze swoim bogactwem składników (m.in.) olejków

Proporcje na końcu.

Na drugi dzień odcedzamy przez gęste sito. Można przez gazę.
Uzyskany sok z rumianku podgrzewamy dodając cukier i sok z cytryny.

Dawniej gotowałam na wolnym ogniu 15 min, ale wypraktykowałam, że wystarczy doprowadzić do zagotowania i ściszyć ogień tak, aby syrop lekko falował.
Zaraz po zagotowaniu rozlewam do wyparzonych butelek. Zakręcam i wkładam do pudełka kartonowego na kilka godzin.

Za kilka godzin przyjemnie słyszeć jak nakrętki w butelkach typu Kubuś, głośno wciągają się.
Składniki:
300 g kwiatów rumianku
1 litr wody
300-500 g cukru (zależy od upodobań)
Sok z 1 cytryny

Zachęcam do spróbowania swoich sił. Rumianek można zbierać już w kwietniu.

Syrop z rumianku to leczniczy dodatek np. do herbaty, którą śmiało mogą pić dzieci, jeżeli nie mają wyraźnych przeciwwskazań na rumianek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz