Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na syrop z szyszek modrzewia na miodzie

Szyszki modrzewia mają piękny odcień czerwieni, przechodzący w zieleń.

Utarło się, że wszystkie iglaki mają podobne właściwości lecznicze.
Po części jest to prawda, zwłaszcza gdy chodzi o zawartą w nich żywicę, która działa kojąco na górne drogi oddechowe.

Jednak szyszki modrzewia są wyjątkowe, zawierają arabinogalaktan, który silnie i pozytywnie działa na układ immunologiczny człowieka.

Ekstrakt z modrzewia zalecany jest w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu (np. podczas długotrwałego podawania antybiotyków). Osoby zdrowe mogą stosować profilaktycznie, aby zapobiegać infekcjom.

Wzmacniające odporność działanie ekstraktu z modrzewia potwierdzają naukowcy z University of Minnesota. Wyniki badań przeprowadzono w 2004 roku.

Co nam jest potrzebne do zrobienia syropu z szyszek modrzewia na miodzie?

Składniki:

30 dag szyszek modrzewia (ok trzy garście)
1 litr wody przegotowanej
1 litr miodu
sok z 1 cytryny

Sposób przyrządzenia i kilka uwag :)

Zerwane szyszki muszą być świeże. Można świeżość sprawdzić przekrawając je nożem na pół

Nie myjemy. Oceniamy czy są zdrowe na podstawie obserwacji.

Szyszki należy zmielić w maszynce do mięsa. Bez trudu można to zrobić w elektrycznej :)

Aby z szyszek wydobyć związki żywiczne, które dobrze rozpuszczają się m.in. w alkoholu, to najlepiej skropić zmielone spirytusem i przykryć przynajmniej na dobę.



Powstałą masę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą.
Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na 12-24 godz.

Po tym okresie należy przecedzić przez sito i i przez specjalny worek (najlepiej kupić sobie specjalny worek do wyciskania).

Powstały sok zagotować dodając sok z cytryny.

Po ostudzeniu do temp. ok. 40 st. C. można połączyć z miodem i rozlać do butelek lub słoików. Można dodać dla lepszego przechowywania alkohol.
Przechowywać w lodówce.



Powodzenia w sporządzeniu syropu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz