Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na chleb



Smaczny i łatwy do przygotowania. A przy tym szybki do zrobienia
Ten chleb jest naprawdę pyszny.
Składniki:
1 litr przegotowanej wody
5 dag drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
8 łyżek płatków owsianych górskich
1 kg mąki pszennej
4 łyżki ziarna słonecznika łuskanego
4 łyżki siemienia lnianego
1 jajko
Sposób przygotowania:
Wymieszać w naczyniu wodę, drożdże, sól, cukier i płatki owsiane.
Mieszamy drewnianą łyżką.
Po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aby płatki owsiane wypłynęły na wierzch.
Jak wypłyną płatki owsiane, to zaczynamy dodawać mąkę.
Dodajemy też ziarna słonecznika i siemię lniane i mieszamy drewnianą łyżką.
Po wyrobieniu na jednolite ciasto, przygotowujemy 2 blachy "keksówki".
Blachy należy przesmarować tłuszczem.
Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do Keksówek" i wyrównujemy.
Na wierzchu możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi lub innymi nasionami 
Nie czekamy na wyrośnięcie, tylko wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180-200 st.C.
Pieczemy ok. godziny. Wyciągamy i kładziemy na ruszcie do ostygnięcia.
Smacznego 

8 komentarzy:

  1. Witam
    Super przepis na chlebek, sami też pieczemy w piekarniku i się trochę już orientyjemy w pieczeniu chleba, na pewno wybróbujemy przy następnym pieczeniu tzn po niedzieli. A tak wogóle jesteście bardzo pozytywną, szczęśliwą rodziną i żyjecie sobie zgodnie z naturą. Bardzo się cieszę że trafiłem na Waszą strnę internetową, przy okazji szukania soków z głogu sami też dużo robimy z różnych owoców , ale nie zbieramy sami, u nas tereny skażone są, dlatego jesteśmy zmuszeni kupować z innych części Polski. Narobiliśmy dość dużo , ale powoli już nam zaczyna brakować i tak sobie zacząłem szukać w internecie. Życzę dużo zdrowa, szcęścia i miłości. Włódek S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa. Takie opinie jak pańska są dla nas bardzo budujące i motywujące do dalszej pracy.
      Serdecznie pozdrawiamy. Ala i Zbyszek

      Usuń
  2. Czy mozge uzyc czesc maki zytniej chlebowej?


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam :)
      Jak robię chleb na zakwasie, to wtedy jak najbardziej :)

      Usuń
    2. tak; ja robię bardzo podobny na orkiszowej typ 900, tylko daję więcej ziaren, oprócz siemienia lnianego i słonecznika daję jeszcze sezam, pestki dyni, to co mam pod ręką: chia, białko konopne, ostropest; a zamiast płatków owsianych daję 1 szkl otrąb (obojetnie jakich); nie smaruje jajkiem, tylko wodą a część wody można wymienić na sok po ogórkach kiszonych

      Usuń
  3. Witam
    A może Pani podzieliłaby sie przepisem na chleb na zakwasie?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuję niedługo napisać :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Zapraszam na mojego bloga, gdzie wiele przepisów na chlebki😀🍞
      https://spacerem-przez-zycie.blogspot.com/search?q=chleb

      Usuń