Smaczny i łatwy do przygotowania. A przy tym szybki do zrobienia
Ten chleb jest naprawdę pyszny.
Składniki:
1 litr przegotowanej wody
5 dag drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
8 łyżek płatków owsianych górskich
1 kg mąki pszennej
4 łyżki ziarna słonecznika łuskanego
4 łyżki siemienia lnianego
1 jajko
1 litr przegotowanej wody
5 dag drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
8 łyżek płatków owsianych górskich
1 kg mąki pszennej
4 łyżki ziarna słonecznika łuskanego
4 łyżki siemienia lnianego
1 jajko
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTnR9mwERovKQo0ZEAUQ9Qw5r4Lnn6BcBZ4kWiaBhZljDtA1x5vRMYNCcBwCCCUTXFZM_pfsoFP83BDP0lLskfZXw2yrz1K27pgHgKX6U6FbU-8UdaQWUOxC1yHsosMQi06ZHlVU3vpwiJ/s200/16665720_580519502159362_5177017171379460576_o.jpg)
Wymieszać w naczyniu wodę, drożdże, sól, cukier i płatki owsiane.
Mieszamy drewnianą łyżką.
Po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aby płatki owsiane wypłynęły na wierzch.
Jak wypłyną płatki owsiane, to zaczynamy dodawać mąkę.
Dodajemy też ziarna słonecznika i siemię lniane i mieszamy drewnianą łyżką.
Dodajemy też ziarna słonecznika i siemię lniane i mieszamy drewnianą łyżką.
Po wyrobieniu na jednolite ciasto, przygotowujemy 2 blachy "keksówki".
Blachy należy przesmarować tłuszczem.
Blachy należy przesmarować tłuszczem.
Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do Keksówek" i wyrównujemy.
Na wierzchu możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi lub innymi nasionami![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png)
Na wierzchu możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi lub innymi nasionami
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png)
Nie czekamy na wyrośnięcie, tylko wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180-200 st.C.
Pieczemy ok. godziny. Wyciągamy i kładziemy na ruszcie do ostygnięcia.
Pieczemy ok. godziny. Wyciągamy i kładziemy na ruszcie do ostygnięcia.
Smacznego ![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png)
Witam
OdpowiedzUsuńSuper przepis na chlebek, sami też pieczemy w piekarniku i się trochę już orientyjemy w pieczeniu chleba, na pewno wybróbujemy przy następnym pieczeniu tzn po niedzieli. A tak wogóle jesteście bardzo pozytywną, szczęśliwą rodziną i żyjecie sobie zgodnie z naturą. Bardzo się cieszę że trafiłem na Waszą strnę internetową, przy okazji szukania soków z głogu sami też dużo robimy z różnych owoców , ale nie zbieramy sami, u nas tereny skażone są, dlatego jesteśmy zmuszeni kupować z innych części Polski. Narobiliśmy dość dużo , ale powoli już nam zaczyna brakować i tak sobie zacząłem szukać w internecie. Życzę dużo zdrowa, szcęścia i miłości. Włódek S.
Dziękujemy za miłe słowa. Takie opinie jak pańska są dla nas bardzo budujące i motywujące do dalszej pracy.
UsuńSerdecznie pozdrawiamy. Ala i Zbyszek
Czy mozge uzyc czesc maki zytniej chlebowej?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam :)
UsuńJak robię chleb na zakwasie, to wtedy jak najbardziej :)
tak; ja robię bardzo podobny na orkiszowej typ 900, tylko daję więcej ziaren, oprócz siemienia lnianego i słonecznika daję jeszcze sezam, pestki dyni, to co mam pod ręką: chia, białko konopne, ostropest; a zamiast płatków owsianych daję 1 szkl otrąb (obojetnie jakich); nie smaruje jajkiem, tylko wodą a część wody można wymienić na sok po ogórkach kiszonych
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńA może Pani podzieliłaby sie przepisem na chleb na zakwasie?
Pozdrawiam :)
Spróbuję niedługo napisać :) Pozdrawiam
UsuńZapraszam na mojego bloga, gdzie wiele przepisów na chlebki😀🍞
Usuńhttps://spacerem-przez-zycie.blogspot.com/search?q=chleb