Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na sok i syrop z owoców czeremchy.

zbiór czeremchy
Składniki:
1 kg owoców czeremchy
1/2 l. wody
sok z cytryny


Obrane i wymyte owoce wrzucam do garnka i dolewam wody.
Wody powinno być tyle, żeby pokryć owoce.
W przybliżeniu na 1 kg owoców wychodzi 0,5- 0,6 l wody.


Starsze tradycyjne przepisy podają,
aby przy sporządzaniu syropu zalać owoce syropem cukrowym (woda + cukier).
Cukru powinno być od 0,5 - 0,75 kg na 1 l wody.
Osobiście wolę dodać cukier w ostatniej fazie sporządzania syropu.


Owoce czeremchy mają pestkę, którą należy oddzielić i wyrzucić (kwas pruski).
Dlatego dobrym sposobem jest podwójne zagotowanie tych owoców.

Na czym to polega?
Wróćmy do początku.
Umyte owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Nie ma potrzeby długo gotować,
5-7 min na małym ogniu wystarczy.
Zdejmujemy z ognia i przykrywamy garnek np kocem. Odstawiamy na 12- 20 godz.
Po tym okresie przecedzamy przez sito, ale w taki sposób, aby jak najwięcej miąższu z owocu oddzieliło się od pestki. Pestki wyrzucamy.
Przecedzone owoce jeszcze raz zalać wodą, ale tylko do połowy.
jeżeli za pierwszym razem daliśmy 0,6 l wody, to drugim razem dajemy 0,3 l wody.
Doprowadzamy do zagotowania i nie odstawiamy już na kolejne godziny, tylko po lekkim ostygnięciu przecedzamy przez sito i wygniatamy owoce.
Najlepszy do wygniatania jest specjalny worek do moszczu, który można kupić w sklepach z akcesoriami do alkoholu.
Powstałe soki łączymy ze sobą.
W tym miejscu chciałam was zapewnić, że powstały w ten sposób sok jest bardzo gęsty.
Teraz kolej na ostatnią fazę tworzenia soku a także syropu.
Podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny.
Kto chce zrobić syrop, to również w tym momencie może dodać cukru w proporcji 1:0,5 (woda:cukier)
Całość doprowadzamy do zagotowania i rozlewamy do butelek.
Czy taki sok trzeba jeszcze pasteryzować?
Można, ale nie jest to konieczne. Wystarczy gorące butelki włożyć pod koc lub do pudełka kartonowego i przykryć.
Kilkanaście godzin w wysokiej temperaturze zastąpi pasteryzowanie.
Sok niesłodzony zrobiony tą metodą wytrzymuje do następnego sezonu.
Dlaczego warto robić i pić sok z owoców czeremchy?
Już przy sporządzaniu soku poczujesz piękny zapach migdałowy :)
Czeremcha zwyczajna, wzmacnia cały nasz układ odpornościowy organizmu, dzięki czemu jesteśmy odporni na drobnoustroje i mikroorganizmy.
Ma właściwości moczopędne, a także przeciwbiegunkowe.
Dr. Henryk Różański napisał:
"Właściwości lecznicze przetworów z owoców czeremchy: odżywcze, wykrztuśne, przeciwkaszlowe, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne, tonizujące, odtruwające."

3 komentarze:

  1. Dzien dobry czy dobrze rozumiem jeszcze raz zalewam te owoce co zostaja na sitku tak razem z pestkami czy wybieram pestki. Skoro tworzy sie kwas pruski to w ktorym momencie czy nie przeszkadza ze zagotowuje owoce z pestka. Dziekije za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście, można odnieść wrażenie, ze jeszcze raz z pestkami.
    Już w tekście robię poprawkę :).
    Oddzielone pestki wyrzucamy. Co do kwasu pruskiego, to po pierwsze gotowanie niszczy jego szkodliwe działanie, a po drugie jakby cokolwiek przedostało się do powstałego soku, to są tak malutkie dawki, że raczej są prozdrowotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To podobnie jak z ogonkami pomidorów. Są trujące- tak mówią wszyscy. Dopiero w zeszłym roku dowiedziałem się z Sanepidu, że owszem, są trujące jak ich zjecie jednorazowo- 20 kg. Kto to wytrzyma? A jak fajnie aromatyzują potrawy.
    Dokładnie jest z pestkami z amigdaliną. Przecież zawierają one witaminę B17. W małych ilościach jest ona lecznicza na nasze organizmy. A trująca jest nawet witamina C, oczywiście w dużych dawkach. Tylko przy naturalnej dostaniecie roztrojenia żołądka, a przy sztucznej- znajdziecie sie na OIOM-ie. Ja uwielbiam jeść na surowo te owoce czeremchy. Przez to nieraz zjadłem trochę pestek. Są piekielnie twarde, jak kamienie. Nie da rady ich strawić. ale nigdy nie miałem objawów zatrucia. A tym bardziej po nalewce.

    OdpowiedzUsuń