Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na sok niesłodzony z pokrzywy

   Pokrzywa, to nie tylko dla ludzi bardzo zdrowa roślina.

   Można pić "herbatkę" ze świeżych liści.  Wspaniała jest też ze suszonych liści.

   Równie dobry jest sok a w zasadzie wywar z młodych liści pokrzywy.

   Kolor tego soku będzie zależał od kilku czynników.  Najważniejszym z nich, to termin zrywania liści.    Im młodsze liście, te z początku kwietnia, to sok będzie miał kolor jasne khaki a pod koniec maja już ciemne khaki wpadające w czerń :)

   Kolor też będzie zależał od metody zrobienia soku (wywaru).

Pragnę podzielić się przepisem na sok niesłodzony z liści pokrzywy, który doskonalę co roku :)

PRZEPIS:

Zbieramy młode liście pokrzywy, najlepsze są te z górnej części.

Skłniki:
1 kg liści pokrzywy
2 litry wody
sok z 1/2 cytryny

   Umyte liście należy bardzo drobno pokroić lub zmielić w maszynce.
Wrzucić do garnka.  Zalać wodą i podgotować, czyli doprowadzić do zagotowania.
Odstawić do ostygnięcia, ale tak przynajmniej kilka godzin.  Taki garnek przykrywam kocem.


   Po ostygnięciu (u mnie trwa to całą noc) liście wyciskam do tej samej wody. 
Przecedzam wszystko przez gęste sito.

   Powstały sok doprowadzam jeszcze raz do zagotowania.
Podgrzewając dodaję sok z cytryny.
Należy zbierać z powierzchni soku wypływające szumowiny specjalnym sitkiem (szumówką).
Po zagotowaniu ściszyć ogień i rozlewać do butelek.
Nie potrzeba już tego soku dodatkowo pasteryzować.  
Wystarczy przeprowadzić tzw suchą pasteryzację, czyli włożyć wszystkie butelki pod koc lub pudełka kartonowego. Przykryć i żeby w wysokiej temperaturze, którą same wytworzą, pasteryzowały się.
Po kilku godzinach wieczka są wciągnięte :)

   Taki sok (wywar) zawiera naturalny osad i przed wypiciem należy wstrząsnąć butelką, aby połączyć osad z sokiem.
Sok nadaje się do rozcieńczania. Najlepiej 1/3 szklanki soku uzupełnić wodą.
   Można stosować również zewnętrznie, np do mycia włosów.
   Sok z cytryny dodaję z ważnego powodu, ponieważ sok z pokrzywy do lepszego przechowywania potrzebuje "kwaśnego środowiska".
Dodatkowo taki sok przechowuję zawsze w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, ponieważ składniki zawarte w pokrzywie powodują nadmierny ferment, nawet po pasteryzacji.

    Na koniec wspomnę tylko, że picie herbatki, soku czy syropu z pokrzywy, przyczyni się do poprawy naszego zdrowia.

   Oczyścimy sobie krew i nerki. Poprawimy pracę wątroby, trzustki oraz śledziony.
Wzbogacimy nasz organizm w żelazo i kwas foliowy
I co ważne, w prosty sposób możemy odtruć nasz organizm z toksycznych substancji.

Życzę zdrowia :)
Ala Mazur

2 komentarze:

  1. Witam,czy nawet po pasteryzacji soku z pokrzywy musimy go przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. W zasadzie powinien się dobrze przechowywać po pasteryzacji, ale praktyka pokazała, że sok z pokrzywy nie wzbogacony niczym co konserwuje, niekiedy sfermentuje.

      Usuń