Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na sok z podbiału niesłodzony


 
 Masz suche gardło, zanik głosu lub zalegający w drogach oddechowych śluz?
Pomocny może być syrop z podbiału.

   Kwiaty i liście są typowym środkiem powlekającym, ochronną powłoka śluzowych błon, a także
śluzówki górnych dróg oddechowych – łagodząc podrażnienia.
Garbniki działają ściągająco i przeciwzapalnie, obniżają przekrwienie, niszczą florę bakteryjną.
Stosuje się w nieżytach górnych dróg oddechowych, przewlekłych zapaleniach oskrzeli, bólach gardła.

   Sok niesłodzony można mieszać z miodem :)

   Zazwyczaj z podbiału spotkamy przepis na syrop, w którym kwiaty i liście zasypuje się cukrem.
Ten przepis jest inny.
Po pierwsze, nie stosujemy cukru (chociaż można dodać w końcowej fazie).
Po drugie, ta metoda jest łatwiejsza a skuteczność lecznicza bardzo dobra.


Składniki:

60 dag liści i kwiatów
1 litr wody
Sok z ½ cytryny

   Na początek wspomnę, że niekiedy tak się zdarzy, że wczesną wiosną pojawią się same kwiatki a w maju dopiero wyrosną liście.  Dlatego można nazbierać samych kwiatków i ususzyć.  W maju zerwać liście i dodać do nich ususzonych kwiatków.

   Liście można drobno pokroić lub zmielić w maszynce.  Wrzucić do garnka zalać wodą i podgotować lekko.

Odstawić na 12 godz. Aby liście oddały swoje cenne składniki do wody. Po tym czasie wycisnąć liście do tej samej wody.  Przecedzić.  Dodać sok z cytryny.

Gotowy sok zagotować i rozlać do butelek.
Podczas podgrzewania można dodać cukru (nierafinowanego) w proporcji  0,5:1 (cukier:sok).

UWAGA:

Podbiał należy do roślin w których występują alkaloidy pirolizydynowe, dlatego kobiety w ciąży i karmiące nie powinny stosować.

Polecam zapoznać się z artykułem dr H. Różańskiego:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz