Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na sok z jarzębiny.




Owoc jarzębiny nie tylko na przeziębienie.
Przetwory z owoców jarzębiny, a w tym również syrop, mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy, pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej, a także łagodzą podrażnienia wątroby.
Jarzębina usuwa toksyny z organizmu.
Ułatwia oddawanie moczu, także u mężczyzn zmagających się z łagodnym przerostem gruczołu krokowego (prostaty).
To tylko niektóre właściwości tego owocu wykorzystanego w lecznictwie.
Jarzębina, to raczej znane drzewo i pospolite w całej Polsce.
Jak zrobić syrop?
Świeżo zerwane owoce jarzębiny należy przepłukać.
Wsypać do garnka i zalać przegotowaną lub źródlaną wodą.
Zalewamy w taki sposób, aby lekko pokryły owoce. Musimy uważać, aby owoce nie podniosły się.
Tak zalaną wodą jarzębinę zagotowujemy od 5-15 minut.
Jarzębina powinna być przemrożona lub zagotowana z powodu dużej zawartości sorbiny.
Gdybyśmy tego nie zrobili, to możemy być narażeni na biegunkę lub wymioty.
Po zagotowaniu odstawiamy garnek na ok. 20-24 godz.
Po tym okresie odcedzamy powstały sok a owoce jeszcze przecieram, aby powstał przecier jarzębinowy.
Można to zrobić ręczną przecieraczką do owoców lub elektryczną.
Łączę ten przecier z powstałym sokiem i stawiam na ogień.
Podgrzewam i mieszam, aby wszystko ładnie się połączyło.
Podczas podgrzewania dodaję cukru i gorący rozlewam do butelek.
Już nie ma potrzeby go gotować. Wystarczy doprowadzić do zagotowania i ściszyć ogień, aby sok lekko falował.
Najlepiej robić w małym garnku :)

Na zdjęciu jest pokazane jak 1,5 cm soku w szklance zostało rozcieńczone z wodą.
Moim zdaniem, sok nawet po rozcieńczeniu ma piękną barwę.


W dwóch mniejszych butelkach zrobiłam sok z jarzębiny niesłodzony.
Taki sok można po otwarciu mieszać z miodem wielokwiatowym.


Tak wygląda syrop z jarzębiny.
Syrop w dużych butelkach idealnie nadaje się jako produkt wyjściowy do zrobienia wyśmienitej nalewki.
Wystarczy syrop połączyć ze spirytusem w równych proporcjach.

Chętnym odsprzedam sok niesłodzony i syrop.

Zainteresowanych proszę o kontakt na maila: zm352@wp.pl
lub ala.mazur@onet.pl
:)


3 komentarze:

  1. Ile czasu może stać taki sok nieotwierany ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki sok u mnie w spiżarce stał nawet dwa lata w temperaturze 16-18 st.

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo za informację, jak i wspaniałe przepisy :)

      Usuń