Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na sok z liści winorośli.




Winogrono lubi dojrzewać w słońcu, dlatego należy obrywać liście.
Na zdjęciu widać nadmiar liści, które postanowiłam wykorzystać do zrobienia soku.

Składniki:
1/2 kg liści
1 litr wody

Liście po zerwaniu dokładnie myjemy. Wybieramy same zdrowe.

Liście należy pociąć na drobne części lub zmielić w maszynce do mięsa.
Wybrałam drugą metodę i zmieliłam.
Przy mieleniu nie należy się spieszyć, najlepiej przepuszczać po jednym liściu.

Powstałą masę zagotowałam i odstawiłam na 12-24 godz, aby liście oddały swoje soki do wody.
Można też zalać wrzącą wodą i odstawić. A ilość godzin może być różna dlatego, że wyznacznikiem jest ostygnięcie powstałego wywaru (soku). Jeżeli przykrywamy garnek kocem, to będzie bardzo długo stygło :)

Podobnie postępujemy z pokrojonymi liśćmi.
Różnica w metodzie jest widoczna na końcu.  W zmielonych liściach jest więcej naturalnego osadu.

Następnie liście wyciskamy do tej samej wody w której były.
Stosuję worek do filtrowania moszczu.

Powstały sok rozlewam do małego garnka i podgrzewam.
Wszystkie soki zawsze podgrzewam w małym garnku, ponieważ mała pojemność sprzyja szybkiemu rozlaniu i nie powoduje długiego ogrzewania całości.

Podgrzewam do pierwszych oznak zagotowania, czyli pierwszych bąbelków na powierzchni.
Ściszam ogień i gorący sok rozlewam do butelek.
Następnie gorące butelki układam w pudełku kartonowym i przykrywam kocem.

Dlaczego warto pić taki sok?


cytat:
"Wskazania: zaburzenia krążenia ocznego, mózgowego i obwodowego, choroba wieńcowa, nadciśnienie, stany zapalne żył, zastoje krwi w żyłach, zapalenie siatkówki i naczyniówki; cukrzyca, choroby zwyrodnieniowe naczyń krwionośnych; miażdżyca; owrzodzenia jelit; zespół jelita drażliwego, zapalenie uchyłków jelita grubego; żylaki kończyn i odbytu; zatrucia; kuracje odtruwające z ksenobiotyków; zaburzenia w przepływie żółci, reflux; niewydolność wątroby, wirusowe zapalenie wątroby, toksyczne uszkodzenie komórek wątrobowych; stany zapalne układu moczowego, choroba wrzodowa żołądka; choroby alergiczne i reumatyczne.

Zewnętrznie: macerat ze świeżych liści, papka z mielonych liści do okładów na trudno gojące się wypryski i rany; mocny napar do płukania gardła i jamy ustnej przy zapaleniu dziąseł i błony śluzowej; napar – do okładów na oczy przy stanach zapalnych, obrzękach okolic oczu i “cieniach” pod oczami; napar do przemywania skóry trądzikowej (trądzik różowaty, łojotok, trądzik pospolity, polekowy), z wypryskami, zwiotczałej, zatrutej lekami i “zmęczonej”. Do płukania włosów przy łojotoku  świądzie skóry".

źródło: http://rozanski.li/2005/lisc-winorosli-folium-vitis/

1 komentarz:

  1. Właśnie interesuje mnie sok z liści winogrona i jak zrobię to opiszę. Ponieważ robię mojej mamie i z pokrzywą, bardzo nam smakuje.Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń