Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na niesłodzony sok z pędów i zielonych szyszek sosny

 
   Do zrobienia tego soku (wywaru) wykorzystałam młode pędy (żeńskie i męskie) oraz zielone szyszki sosny.

   Męskie pędy (pączki) zawierają dużo pyłku,mają kolor żółtawy i bardziej wyrazisty zapach.
    Żeńskie pędy (pączki) są szczuplejsze o kolorach zielonkawym lub czerwonawym  i przy nich można znaleźć piękne zielone szyszki.

   Zrywając pędy i szyszki dorzucam też zielone igły sosny, ponieważ one również zawierają drogocenne składniki dla naszego zdrowia.

    Dla lepszego przechowywania dodaję sok z cytryny.


Składniki do wykonania soku:

1 kg w/w mieszanki z sosny :)
2 l wody
sok z 1 cytryny.
szklanka dobrej wódki 50%

Zerwane pędy, szyszki i igliwie rozdrabniam na surowo w maszynce do mielenia.
Na zdjęciu widać jak wygląda to po zmieleniu:


   Po zmieleniu robię macerację alkoholową, żeby wydobyć ze sosny jak najwięcej składników.

    Musimy pamiętać, że to żywiczne drzewo a związki żywiczne dobrze rozpuszczają się w alkoholu. 
Podczas gotowania alkohol odparuje a rozpuszczone składniki pozostaną w naszym soku (wywarze).

Macerat alkoholowy robię w ten sposób, że wódkę wlewam do zmielonej sosny.
Wlewam po odrobince i cały czas mieszam, aby alkohol połączyć w całość z sosną.  Powinno być lekko wilgotne po zmieszaniu.
Po połączeniu zamykam szczelnie pojemnik i przynajmniej 1 dzień należy odczekać. A najlepiej kilka dni (3-5), wtedy mam pewność, że dużo składników z sosny będzie w moim soku :).

Pora teraz to zagotować :)
2 litry wody dolewam do maceratu, mieszam i w garnku nastawiam na gotowanie.


Po zagotowaniu, należy odczekać aż sok ostygnie.
Wszystko przecedzam i dodatkowo wyciskam w specjalnym worku, aby odzyskać jak najwięcej soku.

Po odcedzeniu jeszcze raz zagotowuję, aby już rozlać do butelek.
teraz dodaję sok z cytryny.
Gdy pokażą się pierwsze bąbelki na powierzchni soku, to ściszam ogień i rozlewam.
Wszystkie gorące butelki wkładam do pudełka i przykrywam kocem, aby sok przeszedł tzw. "suchą pasteryzację".

Taki sok zawiera naturalny osad, który jest bogaty w składniki, dlatego warto przed spożyciem wstrząsnąć butelką, aby połączyć osad w całość.

Życzę powodzenia :)
Ala Mazur
Gospodarstwo Ekologiczne w Brzezinach
na Podkarpaciu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz