Strony

Zakwas wg Bołotowa na serwatce

Przepis na ocet z malin

Przepis na ocet z jabłek (jabłkowy)

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego

Przepis na chleb

Przepis na ocet z dzikiej róży

Przepis 33

Przepis 32

Przepis 31

Przepis 30

Przepis 29

Przepis 28

Przepis 27

Przepis 26

Przepis 25

Przepis 24

Przepis 23

Przepis 22

Przepis 21

Przepis 20

Przepis 19

Przepis 18

Przepis 17

Przepis 16

Przepis 15

Przepis 14

Przepis 13

Przepis 12

Przepis 11

Przepis 10

Przepis 9

Przepis 8

Przepis 7

Przepis 6

Przepis 5

Przepis 4

Przepis 3

Przepis 2

Przepis 1

Przepis na sok z owoców bzu czarnego

   Bez czarny to naprawdę wartościowa roślina.
Na wiosnę możemy korzystać z kwiatów bzu czarnego a teraz pod koniec lata możemy skorzystać z owoców tej rośliny.

  Dlaczego warto pić sok z owoców bzu czarnego?

   Korzyści zdrowotnych z picia takiego soku jest wiele. Najczęściej sięgamy po sok, gdy czujemy, że mamy początki przeziębienia czy grypy.  Szybciej też pokonamy chorobę, ponieważ owoce bzu mają działanie antywirusowe i przeciwzapalne.


   Ponadto, picie soku z tych owoców powoduje, że nasz organizm  zostaje oczyszczany z toksyn, które gromadzą się w naszym organizmie. Dlatego dobrze jest stosować profilaktycznie, zanim dopadnie nas jakaś infekcje :)


Kwiaty i owoc z bzu czarnego, to wspaniały leczniczo dar, który możemy wykorzystać do zrobienia soków czy też syropów.
Dzisiaj pragnę zachęcić do zrobienia soku z owoców bzu czarnego.

Składniki potrzebne do zrobienia domowego soku:
1 kg owoców ( mogą być z ogonkami, ale tylko najbliższymi owoców)
1/2 kg cukru ( według mnie, to najwyższa dopuszczalna masa cukru)
Można też bez cukru i taki sok przechowuje się do następnego sezonu.
100 ml wody (przegotowana lub źródlana)

Owoce ważę i wrzucam do wody, aby przepłukać.
Wrzucam owoce do garnka. Na 1 kg owoców wlewam 100 ml wody i podgrzewam.
Podczas podgrzewania mieszam, aby nie przypaliły się.
Można co jakiś czas wyłączyć i ubić owoce, aby było więcej soku.
Doprowadzam do zagotowania.
Niektórzy zastanawiają się, czy trzeba wcześniej owoce przemrozić?
Nie ma takiej potrzeby.
Obróbka termiczna (gotowanie) rozkłada szkodliwe substancje 
Zagotowane owoce odkładam na 12 godz. 
Po tym okresie, wyciskam owoce do powstałego soku i ponownie doprowadzam do zagotowania.
Podczas podgrzewania można dosłodzić jeżeli komuś nie przeszkadza słodzenie :)
Można też robić sok bez słodzenia, i taki sok dobrze się przechowuje do następnego sezonu 
Gorący sok wlewam do butelek i wkładam do kartonowego pudełka.
Przykrywam kocem i czekam kilkanaście godzin na ostygnięcie 
Nie gotuję już w butelkach. Nie ma potrzeby.

Polecam

2 komentarze:

  1. W jakim czasie należy spożyć sok po jego otworzeniu trzymając go w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas wytrzymuje dwa tygodnie (niesłodzony). Nie próbowaliśmy dłużej.
      Syrop (słodzony) wytrzymuje drugie tyle, czyli 4 tygodnie.
      Niektórzy zalecają wypić do tygodnia :)

      Usuń