Na wiosnę możemy korzystać z kwiatów bzu czarnego a teraz pod koniec lata możemy skorzystać z owoców tej rośliny.
Dlaczego warto pić sok z owoców bzu czarnego?
Korzyści zdrowotnych z picia takiego soku jest wiele. Najczęściej sięgamy po sok, gdy czujemy, że mamy początki przeziębienia czy grypy. Szybciej też pokonamy chorobę, ponieważ owoce bzu mają działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Ponadto, picie soku z tych owoców powoduje, że nasz organizm zostaje oczyszczany z toksyn, które gromadzą się w naszym organizmie. Dlatego dobrze jest stosować profilaktycznie, zanim dopadnie nas jakaś infekcje :)
Kwiaty i owoc z bzu czarnego, to wspaniały leczniczo dar, który możemy wykorzystać do zrobienia soków czy też syropów.
Składniki potrzebne do zrobienia domowego soku:
1 kg owoców ( mogą być z ogonkami, ale tylko najbliższymi owoców)
1/2 kg cukru ( według mnie, to najwyższa dopuszczalna masa cukru)
Można też bez cukru i taki sok przechowuje się do następnego sezonu.
100 ml wody (przegotowana lub źródlana)
1/2 kg cukru ( według mnie, to najwyższa dopuszczalna masa cukru)
Można też bez cukru i taki sok przechowuje się do następnego sezonu.
100 ml wody (przegotowana lub źródlana)
Owoce ważę i wrzucam do wody, aby przepłukać.
Wrzucam owoce do garnka. Na 1 kg owoców wlewam 100 ml wody i podgrzewam.
Podczas podgrzewania mieszam, aby nie przypaliły się.
Podczas podgrzewania mieszam, aby nie przypaliły się.
Można co jakiś czas wyłączyć i ubić owoce, aby było więcej soku.
Doprowadzam do zagotowania.
Niektórzy zastanawiają się, czy trzeba wcześniej owoce przemrozić?
Nie ma takiej potrzeby.
Obróbka termiczna (gotowanie) rozkłada szkodliwe substancje![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png)
Obróbka termiczna (gotowanie) rozkłada szkodliwe substancje
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png)
Zagotowane owoce odkładam na 12 godz.
Po tym okresie, wyciskam owoce do powstałego soku i ponownie doprowadzam do zagotowania.
Podczas podgrzewania można dosłodzić jeżeli komuś nie przeszkadza słodzenie :)
Można też robić sok bez słodzenia, i taki sok dobrze się przechowuje do następnego sezonu ![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png)
Gorący sok wlewam do butelek i wkładam do kartonowego pudełka.
Przykrywam kocem i czekam kilkanaście godzin na ostygnięcie![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png)
Przykrywam kocem i czekam kilkanaście godzin na ostygnięcie
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png)
Nie gotuję już w butelkach. Nie ma potrzeby.
Polecam
W jakim czasie należy spożyć sok po jego otworzeniu trzymając go w lodówce?
OdpowiedzUsuńU nas wytrzymuje dwa tygodnie (niesłodzony). Nie próbowaliśmy dłużej.
UsuńSyrop (słodzony) wytrzymuje drugie tyle, czyli 4 tygodnie.
Niektórzy zalecają wypić do tygodnia :)