Przepis na sok z czarnej porzeczki
Dlaczego warto pić sok z czarnej porzeczki?
Czarna porzeczka zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy-antocyjanów, które skutecznie oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników, krążących po organizmie, siejąc spustoszenie.
Inne właściwości:
- hamuje procesy starzenia
- zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Najsilniejszym antyoksydantem jak naturalny kwas askorbinowy (witamina C)
Sok z czarnej porzeczki robimy podobnie jak sok z aronii.
Słodzony i czysty sok bez dodatków.
Oprócz tego, robimy sok z dodatkiem mięty :)
Umyte owoce wsypuję do garnka
Dodaję troszkę wody na dno, aby się nie przypaliły.
Na 5 litrowy garnek daję 250 ml wody. Podgrzewam, ale nie doprowadzam do gotowania.
Gorące owoce rozgniatam w garnku. Są już na tyle miękkie, że lekko się rozgniatają :)
Następnie cedzę przez sito i wyciskam przez specjalny worek.
Powstały sok podgrzewam. Kto słodzi, to może podczas podgrzewania dosłodzić.
Stosuję proporcję 1:0,5, czyli na litr soku dodaję 0,5 kg cukru.
Doprowadzam do lekkiego zagotowania i ściszam ogień, tak aby powierzchnia soku lekko falowała.
Nie gotuję soku długo, tak jak przy pasteryzacji, tylko gorący rozlewam do butelek.
Do butelek można włożyć kilka wymytych listków mięty, które zalane gorącym sokiem, zrobią nam piękny smak i aromat miętowy,
Butelki z sokiem wkładam do kartonu i przykrywam kocem na kilkanaście godzin aż wszystkie nakrętki zostaną wciągnięte :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz