Przepis na syrop z dwóch rodzajów mięt: pieprzowej i lekarskiej.


Syrop powstał przez poszukiwanie łagodniejszej wersji syropu z mięty.

Ten przepis jest trochę inny niż podawałam w tamtym roku na fb.
Chodzi raczej o techniczną stronę przygotowania mięty na sok.

Syrop z samej mięty pieprzowej jest bardzo wyrazisty w smaku i nie zawsze można go podawać dzieciom, zwłaszcza tym, które cierpią na torsje – jej mocny smak może nasilić odruch wymiotny. Oraz nie wolno stosować u małych dzieci – pogłębia refluks żołądkowy.

Dodanie mięty lekarskiej łagodzi smak, ale nic jej nie ujmuje z leczniczych właściwości.
A jakie one są?
Polecana jest w skurczach żołądka, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych.
Pomocna podczas leczenia przeziębienia, ponieważ rozrzedza śluz oraz działa łagodząco na bolące gardło.
A także pobudza czynności trawienne żołądka i poprawia apetyt.

Taki syrop można stosować do herbaty, do ciast i różnych deserów.
Potrzebujemy:
15 dag mięty pieprzowej
15 dag mięty lekarskiej
1 litr wody
0,5 kg cukru
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:

Miętę zawsze myjemy myjemy.
W tamtym roku umytą miętę wkładałam do garnka, dolewałam wody i podgrzałam.

Teraz spróbowałam nowego sposobu.  Liście mięty zmieliłam w elektrycznej maszynce do mięsa.
Zalałam to wodą i podgrzałam na gazie, ale nie gotowałam.
Wystarczy do temp. ok. 70-80 st. C.

Po podgrzaniu odstawiam garnek na 24 godziny, najlepiej w chłodne miejsce, aby liście puściły soki.
Po upływie 24 godzin powstały sok z mięty odcedzam, a "papkę" z liści wyciskam do powstałego soku.
Najlepszy do wyciskania jest specjalny worek. 
Garnek z sokiem z mięty, wstawiam na gaz i podgrzewam dodając cukru i soku z cytryny.
Doprowadzam do lekkiego zagotowania i ściszam ogień, aby powierzchnia syropu lekko falowała.

Wtedy gorący sok z mięty wlewam do butelek, które zakręcam. Wkładam do pudełka kartonowego i przykrywam kocem.
Nie obracam ich do góry dnem. Wszystkie nakrętki są ładnie wciągnięte :)

W butelce z syropem powstaje naturalny osad, który jest dowodem na to, że syrop jest pełnowartościowy, a co za tym idzie, że to typowy domowy syrop.

Polecam wstrząsnąć butelką przed odkręceniem, aby syrop uzyskał jednolitą konsystencję

Powodzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz