Przepis na sok z jarzębiny.




Owoc jarzębiny nie tylko na przeziębienie.
Przetwory z owoców jarzębiny, a w tym również syrop, mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy, pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej, a także łagodzą podrażnienia wątroby.
Jarzębina usuwa toksyny z organizmu.
Ułatwia oddawanie moczu, także u mężczyzn zmagających się z łagodnym przerostem gruczołu krokowego (prostaty).
To tylko niektóre właściwości tego owocu wykorzystanego w lecznictwie.
Jarzębina, to raczej znane drzewo i pospolite w całej Polsce.
Jak zrobić syrop?
Świeżo zerwane owoce jarzębiny należy przepłukać.
Wsypać do garnka i zalać przegotowaną lub źródlaną wodą.
Zalewamy w taki sposób, aby lekko pokryły owoce. Musimy uważać, aby owoce nie podniosły się.
Tak zalaną wodą jarzębinę zagotowujemy od 5-15 minut.
Jarzębina powinna być przemrożona lub zagotowana z powodu dużej zawartości sorbiny.
Gdybyśmy tego nie zrobili, to możemy być narażeni na biegunkę lub wymioty.
Po zagotowaniu odstawiamy garnek na ok. 20-24 godz.
Po tym okresie odcedzamy powstały sok a owoce jeszcze przecieram, aby powstał przecier jarzębinowy.
Można to zrobić ręczną przecieraczką do owoców lub elektryczną.
Łączę ten przecier z powstałym sokiem i stawiam na ogień.
Podgrzewam i mieszam, aby wszystko ładnie się połączyło.
Podczas podgrzewania dodaję cukru i gorący rozlewam do butelek.
Już nie ma potrzeby go gotować. Wystarczy doprowadzić do zagotowania i ściszyć ogień, aby sok lekko falował.
Najlepiej robić w małym garnku :)

Na zdjęciu jest pokazane jak 1,5 cm soku w szklance zostało rozcieńczone z wodą.
Moim zdaniem, sok nawet po rozcieńczeniu ma piękną barwę.


W dwóch mniejszych butelkach zrobiłam sok z jarzębiny niesłodzony.
Taki sok można po otwarciu mieszać z miodem wielokwiatowym.


Tak wygląda syrop z jarzębiny.
Syrop w dużych butelkach idealnie nadaje się jako produkt wyjściowy do zrobienia wyśmienitej nalewki.
Wystarczy syrop połączyć ze spirytusem w równych proporcjach.

Chętnym odsprzedam sok niesłodzony i syrop.

Zainteresowanych proszę o kontakt na maila: zm352@wp.pl
lub ala.mazur@onet.pl
:)


3 komentarze:

  1. Ile czasu może stać taki sok nieotwierany ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki sok u mnie w spiżarce stał nawet dwa lata w temperaturze 16-18 st.

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo za informację, jak i wspaniałe przepisy :)

      Usuń