Przepis na sok z wrotycza niesłodzony



Potrzebujesz wzmocnić swój układ odpornościowy?, chcesz się odtruć, a może chcesz wytępić grzyby czy też bakterie w swoim organizmie?

Sok z wrotycza może ci pomóc.
Wrotycz jest alternatywą dla sterydowych i niesterydowych leków przeciwzapalnych !!!

Jak zrobić taki sok?
Potrzebne są same liście i kwiaty z tej rośliny.

Gdy łodyga wrotycza zdrewniała, to najlepiej uciąć ją przy samej ziemi, ponieważ ładnie nam odrośnie zielona.

Oddzielam od łodygi wszystkie zielone listki i kwiaty z których zrobię sok (wywar).
Przed myciem ważę, aby wiedzieć ile dodać wody.
Ważę na kuchennej wadze.  30 dag wrotyczu na 1 litr wody.
Ilość wrotyczu może być mniejsza ( gdy robimy pierwszy raz), np. 20 dag, gdyż zioło to ma bardzo silne działanie.

Po wypłukaniu liści, wkładam do garnka i zagotowuję przez 5 minut.
Odstawiam na 12 godz.

To jest ten okres w którym roślina ma oddać do wody swoje soki.
Można przed zagotowaniem wszystko drobno pokroić.
A po odstaniu 12 godz. wycisnąć zielsko :) do tej samej wody.

W tym roku postanowiłam zmienić sposób i po zagotowaniu wrotycza, zmieliłam wygotowane liście i kwiaty.. (można zmiksować w blenderze lub w rozdrabniaczu).
Połączyłam je z powstałym wcześniej sokiem, wymieszałam i odcedziłam na bardzo gęstym sicie.

Małymi porcjami zagotowuję i rozlewam do butelek, które zawsze wkładam jak są gorące do pudełka kartonowego i przykrywam kocem na kilka godzin

Taki sok można stosować na kilka sposobów:

Można go łączyć z miodem
Można nim przemywać skórę
Można go też stosować do kąpieli

O wspaniałych właściwościach wrotyczu pisze Dr Henryk Różański:

http://www.rozanski.ch/tanacetum.html

UWAGA: produkty z wrotycza nie są dla wszystkich. Niektórym może zaszkodzić zamiast pomóc.

Przeciwwskazania:
- Nie podawać kobietom ciężarnym i kobietom karmiącym (laktacja).
- Wrotycz powoduje poronienie.
- Składniki czynne wrotyczu przechodzą do mleka.
- Mleko, potrawy tłuste i olej rycynowy przyśpieszają wchłanianie składników terpenowych wrotyczu.

Wskazania:
Działa przeciwrobaczo (czerwiogubny środek), przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, pierwotniakobójczo, wykrztuśnie, tonizującą i wzmacniająco, silnie żółciopędnie, napotnie (bardzo silnie), przeciwgorączkowo, moczopędnie, nasennie (silnie), uspokajająco, (bardzo efektywnie), przeciwbólowe, przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie, nasercowo (zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego i zwalniają rytm serca), rozkurczowo, odtruwające; wzmagają produkcję śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego; pobudzają apetyt i regulują trawienie; wpływają na gospodarkę hormonalną; regulują miesiączkowanie i metabolizm oraz wypróżnienia.

STOSOWAĆ TYLKO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!!

My stosujemy 20 ml, czyli dwie łyżki stołowe. Zalewam gorącą wodą (ok 60 st.)
Dodaję łyżkę miodu, aby złagodzić goryczkę :)
Przez kilka lat stosujemy w razie nagłej infekcji (przeziębienie), 
lub profilaktycznie jeden raz dziennie rano przez trzy tygodnie.

Jeżeli nigdy nie stosowałeś, to upewnij się, że możesz stosować!
Zapytaj wykwalifikowanego fitoterapeutę lub lekarza.

Ten przepis powstał na podstawie starodawnych przepisów :)
Jeżeli kupiłeś/ kupiłaś u nas sok (wywar) niesłodzony z wrotycza, to możesz spokojnie zastosować go zewnętrznie.

22 komentarze:

  1. Wielkie dzięki za wszystkie przepisy. Szczególnie cenne są dla mnie wersje bez słodzenia. Pozdrawiam i życzę udanych przetworów :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, bardzo chciałabym z niego skorzystać.
    Mam pytanie: ważysz wrotycz, aby wiedzieć ile dodać wody – ale nie napisałaś jaka jest proporcja? Czyli ile wody na ile ziela?

    Jak dawkujesz sok z wrotyczu z miodem (1:1), 2 łyżeczki dziennie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież napisano,że na litr wody 30 dag wrotycza.

      Usuń
  3. Napewno lepsze to od chemicznie wytworzonych syropów, tylko żeby nadgorliwie nie przedawkowywać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszukaj w Google dr Różański on ma tam bardzo dużo przepisów jak robić z wrotycza nalewki itp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często powołuję się na Różańskiego. Robiłam nalewkę wg podanego przepisu :)

      Usuń
  5. Używam wrotycz już trzecią zimę. Wyleczyłam zaawansowane zatoki używając na zmianę z kwiatami czeremchy. Wspaniałe zapomniane zielsko, jedno i drugie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jakich dawkach używasz tych soków? Mam chroniczne zatoki i szukam ziół, bo żadne leki, ani zabiergi nagrzewające, płukające itede nie dziąłają.

      Usuń
    2. W artykule pisze: "My stosujemy 20 ml, czyli dwie łyżki stołowe. Zalewam gorącą wodą (ok 60 st.)
      Dodaję łyżkę miodu, aby złagodzić goryczkę :)".

      Usuń
  6. Dzięki za artykuł i komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  7. B dobry przepis skorzystam z niego dzieki

    OdpowiedzUsuń
  8. Po oddzieleniu wyszło mi 60 deko jutro będę zalewać dzieki

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, jak dlugo mozna taki sok przechowywac? Czy butelki powinny stac w lodowce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok nie rozpoczęty może stać rok i dłużej w pokojowych warunkach. najlepiej w ciemnym pomieszczeniu np. w szafce.
      Ale rozpoczęty należy przechowywać w lodówce i wypić jak najszybciej. Z praktyki wiem, że tydzień/dwa

      Usuń
  10. To w końcu zagotować go /100st/ czy tylko podgrzać do 65 stopni? Bo obie wersje sa w jednym artykule.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W artykule cały czas jest, aby zagotować, nawet 5 minut. Proszę przeczytać z uwagą :).
      Wrotycz należy zagotować.
      Na końcu napisałam jak ja to stosuję :)

      Usuń
  11. A co z kwiatami? Mowa o liściach, a kwiaty też zagotowujemy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam Serdecznie. Blok jest cudowny a przepisy niesamowite. Bardzo dziękuję , ze dzielicie się tą wiedzą i życzę mnóstwo klientów i zadowolenia z pracy. Serdecznie Pozdrawiam .Anna

    OdpowiedzUsuń