Przepis na syrop z kwiatów lipy





Dlaczego warto robić domowy syrop z kwiatów lipy?

Może się okazać pomocny w walce z przeziębieniem lub grypą.
Działa napotnie, więc jest idealny przy takich infekcjach.

Kwiaty lipy mają właściwości żelujące.  O co chodzi?
Gdy kwiat lipy podgotujemy i zostawimy na kilkanaście godzin,
to wraz z wyciągiem wydobędzie się śluz, który jest w składzie kwiatów lipy,
a barwa wywaru (soku) zrobi się ciemniejsza.

Dlaczego o tym piszę?
Ponieważ zazwyczaj w przepisach na syrop z kwiatów lipy stosowana jest metoda,
aby zrobić najpierw syrop cukrowy i zalać nim kwiaty lipy. Powstały syrop ma jasną barwę i niewielkie ilości tego śluzu.

Ten przepis będzie inny.

Składniki:
10-20 dag kwiatostanu (można więcej, ale gęstość będzie większa :)
1 litr wody (przegotowanej)
1/2 kg cukru)
sok z 1/2 cytryny.

Kwiaty lipy wkładam do garnka i zalewam zimną wodą.
Doprowadzam do lekkiego zagotowania,  do pierwszych oznak :)
Garnek przykrywam kocem, aby jak najdłużej utrzymywał wysoką temperaturę.
Odstawiam do ostygnięcia., aby wydobyć z kwiatów wspomniany wcześniej śluz.

Sok z cytryny uzyskuję wykorzystując proste urządzenie jakim jest wyciskarka.
Umytą cytrynę przekrawam na dwie części i wyciskam sok.

Po ostudzeniu, kwiaty lipy będą całe pokryte śluzem, ale należy je jeszcze wycisnąć.
Można zrobić to ręcznie, ale najlepszy jest worek do moszczu.
Wyciskamy do powstałego soku.

Teraz musimy to jeszcze przecedzić. Najlepiej przez dwa sita: gęstsze i rzadsze.

Podgrzewam powstały sok i dosładzam.  Dodaję pod koniec sok z cytryny.
Gdy zacznie się gotować, ściszam ogień i rozlewam do butelek.

Nie pasteryzuję ich po zakręceniu tylko wkładam pod koc, aby jeszcze przez chwilę były w wysokiej temperaturze.

Nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać taki syrop, dlatego dobrze mieć go w swojej ziołowej apteczce


Na temat zdrowotności kwiatów lipy polecam artykuł dr H. Różańskiego:

http://rozanski.li/397/kwiat-lipy-flos-inflorescentia-tiliae-w-fitoterapii/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz