Przepis na syrop z owoców derenia

Dlaczego warto pić syrop z owoców derenia?
Owoce derenia są na anemię, na dolegliwości żołądkowe i choroby nerek
Owoce derenia są skarbnicą potasu i żelaza.
Dereń, dzięki zawartości kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków, jest stosowany w dolegliwościach żołądkowych, gdyż działa przeciwzapalnie i ściągająco
Ponadto sprawdzi się przy niewłaściwej przemianie materii, dlatego polecany jest zawłaszcza osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością.
Dereń działa moczopędnie, tzn. zwiększają wydalanie wody i sodu z moczem, a także przeciwzapalnie
poradnikzdowie.pl podaje że, są także polecane kobietom, które zmagają się ze zbyt obfitymi miesiączkami.
Jak został zrobiony?
Umyte owoce derenia zostały zalane wrzątkiem i odstawine na kilka godzin.
Gdy wystygły, zostały wydrylowane z pestek. A miąż został przetarty na przecieraczce i ponownie zalany tą samą wodą i podgrzany lekko i odstawiony na 24 godz., aby póścił soki.

Na drugi dzień owoce wycisnęłam do soku, który powstał z moczonych owoców derenia. 
Następnie został  podgrzany. Dodałam cukru w proporcji 0,5:1, czyli pół kilo cukru na 1 litr soku.
Można nie dosładzać i sam sok po zagotowaniu rozlać do butelek.
Zawsze gorące butelki z sokiem czy syropem wkładam do pudełka kartonowego i przykrywam kocem.
W takim pudełku trzymam aż ostygną butelki. może to potrwać nawet kilkanaście godzin :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz