Przepis na syrop z pączków wierzby.

To naturalna aspiryna, która nie podrażnia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.

Dr. Różański napisał:
"... Napar z kwiatów wierzby (bazie, obojętnie z jakiego gatunku Salix) zawierają olejek eteryczny, fitosterole, fenolokwasy, cukry proste, śluzy, flawonoidy i glikozydy salicylowe. Działają napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, przeciwkaszlowo i przeciwzapalnie, łagodnie uspokajająco. Napar można sporządzać ze świeżych lub suchych kwiatów wierzby, biorąc 1 łyżkę surowca na 1 szklankę wrzątku (może być mleko z miodem). Herbatkę z bazi można podawać dzieciom, a nawet niemowlętom (1 łyżka herbatki 3 razy dziennie) przy przeziębieniu, gorączce i grypie. Korzystne jest łączenie wierzby (kora, pędy, bazie) z lipą, wiązówką, pączkami sosny, owocem maliny, tymiankiem, hyzopem i cząbrem...."
A syrop czy też sok, to zamknięcie naparu w butelce na dłużej 
Warto jednak pamiętać, że ten syrop najlepiej podawać np. z gorącą (minimum 50 st.C.) herbatą lub wodą (działa skuteczniej).

Dlaczego akurat syrop z kotków (bazi) wierzby? 
Ponieważ zawierają mniej salicylów niż kora i można je podawać małym dzieciom.
Składniki:
20 dag pączków (bazie, kotki) z wierzby (z rodziny Salicaceae)
1 l. wody
1/2 kg cukru
1/2 soku z cytryny (można dodać)
Zebrane pączki należy pokroić. Wsypać do garnka i zalać wodą.
Należy je zagotować 5-15 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem i odstawić do ostygnięcia (min. 10 godz.) pod przykryciem.
Po tym okresie pączki wycisnąć do tej samej wody (soku), który powstał.
Przecedzić i ponownie zagotować.
Podczas podgrzewania mogą wypłynąć jeszcze pozostałości z pączków, które nie zostały wyłapane przez sitko, więc należy sitkiem szumówką zebrać je z powierzchni soku.
Kto nie używa cukru, może dodać sobie soku z cytryny lub nic nie dodawać i rozlać do butelek.
Komu nie przeszkadza słodzenie cukrem, to podczas podgrzewania można dosłodzić i wymieszać dokładnie.
Dodajemy sok z cytryny i gdy syrop zostanie zagotowany, to rozlewamy do butelek.
Zakręcam i wkładam butelki do pudełka kartonowego i przykrywam np. kocem.
Nie ma potrzeby ich pasteryzować. Wieczka wszystkie zostaną wciągnięte.
W jakich sytuacjach można stosować taki syrop?
Dr. Różański podaje:
"... Związki salicylowe i flawonoidy działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwwysiekowo, napotnie, przeciwgorączkowo i przez to przeciwreumatycznie i przeciwartretycznie. Łagodzą objawy przeziębiania i grypy. Poprawiają krążenie krwi, zwiększają diurezę, przyspieszają wydalanie toksycznych i zbędnych metabolitów (w tym kwasu moczowego). Przyśpieszają ustępowanie obrzęków...."
http://rozanski.li/…/wierzba-salix-w-praktycznej-fitoterap…/

Polecam.  Ala Mazur
Gospodarstwo Ekologiczne w Brzezinach
na Podkarpaciu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz