Przepis na syrop z owoców dzikiej róży


Syrop z owoców dzikiej róży m.in. na poprawę odporności organizmu

Owoce można zrywać nawet w zimie.
Po przymrozkach owoce dzikiej róży są najlepsze na przetwory.
Po zerwaniu owoców, wypłukałam je i zmieliłam maszynką do mięsa.powstałą masę zalałam wodą w proporcji 1:2 czyli, na kilo masy z owoców dolałam 2 litry wody i podgrzałam, ale nie zagotowałam.

Zdjęłam z ognia i przecedziłam przez sito.
To co zostało na sicie, przetarłam przez przecieraczkę do owoców.
I to przetarte połączyłam z powstałym wcześniej sokiem.
Ponownie podgrzewam dodając cukru w proporcji 0,5:2 czyli, pół kilo cukru na 2 litry soku. Do tego dodałam jeszcze sok z 1 cytryny.
Kto nie używa cukru, to można wykorzystać zamiast cukru miód.
Tak, miód, który osłodzi nam ten syrop.
Co prawda, straci on swoje właściwości lecznicze, ale syrop będzie słodki.
Jeszcze jedna ważna czynność, którą należy zrobić.  Gdy sok dochodzi do zagotowania, to wszystkie "włoski" z dzikiej róży wypływają na powierzchnię i należy je wybrać sitkiem "szumówką".  Nie będą nas podczas picia drażnić w przełyku :)

Robię też taki sok z owoców dzikiej róży niesłodzony. I bardzo dobrze się przechowuje.
Następnie podgrzewam do momentu, aby nie zagotować. Ale gdy widzę, że sok zaczyna falować, to ściszam gaz i szybko rozlewam do butelek.
Soku z owoców z dzikiej róży nie pasteryzuję, aby nie utracić zbyt wielu witamin.
Butelki z gorącym sokiem wkładam do pudełka kartonowego i przykrywam kocem. Trzymam go tam aż wystygnie.
Wieczko zawsze jest wciągnięte i bardzo długo się przechowuje w spiżarce.
Składniki:
1 kg owocu dzikiej róży
250 g cukru
łyżka soku z cytryny (może być bez soku)
1,5 litra wody.
Polecam.
 Ekstrakty z dzikiej róży wykazuje dużą aktywność antyoksydacyjną oraz działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.

Syrop z dzikiej róży to:

 niezwykle bogate źródło witaminy C –30 razy więcej niż cytrusy.
Stosuje się w nadciśnieniu, 
chorobach serca, wątroby 
i jako lek witaminowy.

Działa wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, chroni przed szkorbutem. 

Wzmacniają ogólną odporność organizmu.

12 komentarzy:

  1. Czy ten syrop moge rozlac do politrowych butelek szklanych z nakretkami jak do wodki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, można. Sami tak robimy i bardzo dobrze się przechowuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy sprzedają Państwo syropy ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy owoce pozostale po przefiltrowaniu moglabym zuzyc i zalac np. wodka na nalewke? Ma Pani doswiadczenie w tym zakresie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz zrobiłam z głodu według Pani przepisu. Zrobię dzisiaj z dzikiej róży.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mielimy owoce w całości, czy trzeba najpierw usunąć pestki? Szukam przepisu w którym nie będę musiała oczyszczać owoców z pestek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie oddzielam pestek. Wszystko jest mielone w całości. Pestki są oddzielone na sitach, ale największy problem stanowią "włoski", które są w środku owoców. Najprościej wybrać je szumówką na w momencie, gdy sok zaczyna się gotować. Ściszamy ogień i wybieramy wszystko co wypłynie. Powodzenia

      Usuń
  7. Dlaczego sok straci właściwości lecznicze gdy dodam miód zamiast cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę jeszcze raz przeczytać ze zrozumieniem:
      "Tak, miód, który osłodzi nam ten syrop.
      Co prawda, straci on swoje właściwości lecznicze, ale syrop będzie słodki"

      Tu nie pisze, ze sok straci, tylko miód :)

      Usuń