Winogrono lubi dojrzewać w słońcu, dlatego należy obrywać liście.
Na zdjęciu widać nadmiar liści, które postanowiłam wykorzystać do zrobienia soku.
Składniki:
1/2 kg liści
1 litr wody
Liście po zerwaniu dokładnie myjemy. Wybieramy same zdrowe.
Liście należy pociąć na drobne części lub zmielić w maszynce do mięsa.
Wybrałam drugą metodę i zmieliłam.
Przy mieleniu nie należy się spieszyć, najlepiej przepuszczać po jednym liściu.
Powstałą masę zagotowałam i odstawiłam na 12-24 godz, aby liście oddały swoje soki do wody.
Można też zalać wrzącą wodą i odstawić. A ilość godzin może być różna dlatego, że wyznacznikiem jest ostygnięcie powstałego wywaru (soku). Jeżeli przykrywamy garnek kocem, to będzie bardzo długo stygło :)
Podobnie postępujemy z pokrojonymi liśćmi.
Różnica w metodzie jest widoczna na końcu. W zmielonych liściach jest więcej naturalnego osadu.
Następnie liście wyciskamy do tej samej wody w której były.
Stosuję worek do filtrowania moszczu.
Powstały sok rozlewam do małego garnka i podgrzewam.
Wszystkie soki zawsze podgrzewam w małym garnku, ponieważ mała pojemność sprzyja szybkiemu rozlaniu i nie powoduje długiego ogrzewania całości.
Podgrzewam do pierwszych oznak zagotowania, czyli pierwszych bąbelków na powierzchni.
Ściszam ogień i gorący sok rozlewam do butelek.
Następnie gorące butelki układam w pudełku kartonowym i przykrywam kocem.
Dlaczego warto pić taki sok?
cytat:
"Wskazania: zaburzenia krążenia ocznego, mózgowego i obwodowego, choroba wieńcowa, nadciśnienie, stany zapalne żył, zastoje krwi w żyłach, zapalenie siatkówki i naczyniówki; cukrzyca, choroby zwyrodnieniowe naczyń krwionośnych; miażdżyca; owrzodzenia jelit; zespół jelita drażliwego, zapalenie uchyłków jelita grubego; żylaki kończyn i odbytu; zatrucia; kuracje odtruwające z ksenobiotyków; zaburzenia w przepływie żółci, reflux; niewydolność wątroby, wirusowe zapalenie wątroby, toksyczne uszkodzenie komórek wątrobowych; stany zapalne układu moczowego, choroba wrzodowa żołądka; choroby alergiczne i reumatyczne.
Zewnętrznie: macerat ze świeżych liści, papka z mielonych liści do okładów na trudno gojące się wypryski i rany; mocny napar do płukania gardła i jamy ustnej przy zapaleniu dziąseł i błony śluzowej; napar – do okładów na oczy przy stanach zapalnych, obrzękach okolic oczu i “cieniach” pod oczami; napar do przemywania skóry trądzikowej (trądzik różowaty, łojotok, trądzik pospolity, polekowy), z wypryskami, zwiotczałej, zatrutej lekami i “zmęczonej”. Do płukania włosów przy łojotoku świądzie skóry".
źródło: http://rozanski.li/2005/lisc-winorosli-folium-vitis/
Właśnie interesuje mnie sok z liści winogrona i jak zrobię to opiszę. Ponieważ robię mojej mamie i z pokrzywą, bardzo nam smakuje.Pozdrawiam..
OdpowiedzUsuń