Przepis na syrop z płatków róży.



   Parę lat temu posadziliśmy różę pomarszczoną przy ogrodzeniu z siatki. Nie myśleliśmy z mężem, że będzie to dobry materiał na syropy.
  Kto ma takie róże, to zachęcam do zrobienia syropu. Naprawdę warto.  Dlaczego?

   Dobrze jest pić syrop z płatków róży, gdy masz problemy z sercem, nastrojem i melancholią.
Zaleca się stosować w przypadku przygnębienia, lekkiej depresji, nerwicy, stresu, żałoby, złamanego serca czy bólu emocjonalnego.

A smak i zapach wręcz urzekają :)

Jak zrobić syrop z płatków róży?

Składniki:
30 dag płatków
1 l. wody
sok z 1/2 cytryny
0,5 kg cukru

  Zrywamy płatki róż w słoneczny dzień. Przy zrywaniu uważamy, aby były czyste i zdrowe, ponieważ nie myjemy ich. Na płatkach znajdują się białe "żyłki", które mają goryczkę, więc kto chce może je odciąć.
  My tego nie robimy.      Myślę, że nadają one większej wyrazistości w smaku.
  Płatki zalewamy wodą źródlaną (może być przegotowana) w proporcji 0,3:1 (30 dkg płatków (zdjęcie) na 1 litr wody).
 
  Podgrzewamy pod przykryciem.

  Doprowadzamy do lekkiego zagotowania, ale nie gotujemy. Odstawiamy na przynajmniej 12 godzin (do ostygnięcia) przykrywając garnek np. kocem, aby długo się "zaparzał".

  Po tym okresie wygniatamy płatki do wody w której się moczyły. Stawiamy ponownie na ogień i podgrzewamy doprowadzając do lekkiego zagotowania.
 Garnki mogą być emaliowane, ale najlepsze są ze stali nierdzewnej.


  Chociaż mamy dużo róż, to trudno nam było uzbierać 30 dkg
Jak widać na zdjęciu, jest tego trochę w pudełku.
"Do lekkiego zagotowania" oznacza, że po pierwszych bąbelkach na powierzchni soku ściszamy ogień tak, aby powierzchnia lekko falowała.
Dodajemy cukier i sok z cytryny i rozlewamy do butelek.
Dobrze, że wody jest tylko 1 litr, więc szybko rozlejemy do butelek (słoiczków).

   Robię też sok niesłodzony i taki można śmiało rozlewać do butelek.  Przechowuje się dobrze do następnego sezonu.
  Przy okazji wspomnę, że jeżeli robimy syrop do przezroczystych butelek, to należy je przechowywać w ciemnym miejscu, np. w szafce.  Chodzi o to,  aby promienie słoneczne nie padały na syrop.
  Po otwarciu można rozcieńczyć w ciepłej wodzie.  A niesłodzony można dodatkowo dosłodzić miodem.
Proszę nie zapomnieć, że po rozpoczęciu butelki należy ją przechowywać w lodówce :)
  
  Rozcieńczamy 1-1,5 cm syropu na szklankę 250 ml wody.
Jest wtedy pyszny do picia.

   Płatki róży oprócz smakowych walorów, posiadają właściwości zdrowotne: m.in. karoten, witaminy z grupy B, witaminę K. Zawierają wapno wpływające na przemianę materii, a także potas niezbędny do normalnej aktywności serca. 

    Warto zrobić.      Polecam :)
Ala Mazur
Gospodarstwo Ekologiczne w Brzezinach
na Podkarpaciu

  

1 komentarz:

  1. Pyszny syrop z rozy. Zrobilam wg Pani receptury mam w ogrodzie krzak .Robię .takze nalewke z zywokostu masc z przytulii i nalewke z kwiatow krwawnika wg Marii Treben Super dziala na kregoslup ten zestaw No i robie tez masc z nagietka ze swiezych kwiatow

    OdpowiedzUsuń