Przepis na sok z podbiału niesłodzony


 
 Masz suche gardło, zanik głosu lub zalegający w drogach oddechowych śluz?
Pomocny może być syrop z podbiału.

   Kwiaty i liście są typowym środkiem powlekającym, ochronną powłoka śluzowych błon, a także
śluzówki górnych dróg oddechowych – łagodząc podrażnienia.
Garbniki działają ściągająco i przeciwzapalnie, obniżają przekrwienie, niszczą florę bakteryjną.
Stosuje się w nieżytach górnych dróg oddechowych, przewlekłych zapaleniach oskrzeli, bólach gardła.

   Sok niesłodzony można mieszać z miodem :)

   Zazwyczaj z podbiału spotkamy przepis na syrop, w którym kwiaty i liście zasypuje się cukrem.
Ten przepis jest inny.
Po pierwsze, nie stosujemy cukru (chociaż można dodać w końcowej fazie).
Po drugie, ta metoda jest łatwiejsza a skuteczność lecznicza bardzo dobra.


Składniki:

60 dag liści i kwiatów
1 litr wody
Sok z ½ cytryny

   Na początek wspomnę, że niekiedy tak się zdarzy, że wczesną wiosną pojawią się same kwiatki a w maju dopiero wyrosną liście.  Dlatego można nazbierać samych kwiatków i ususzyć.  W maju zerwać liście i dodać do nich ususzonych kwiatków.

   Liście można drobno pokroić lub zmielić w maszynce.  Wrzucić do garnka zalać wodą i podgotować lekko.

Odstawić na 12 godz. Aby liście oddały swoje cenne składniki do wody. Po tym czasie wycisnąć liście do tej samej wody.  Przecedzić.  Dodać sok z cytryny.

Gotowy sok zagotować i rozlać do butelek.
Podczas podgrzewania można dodać cukru (nierafinowanego) w proporcji  0,5:1 (cukier:sok).

UWAGA:

Podbiał należy do roślin w których występują alkaloidy pirolizydynowe, dlatego kobiety w ciąży i karmiące nie powinny stosować.

Polecam zapoznać się z artykułem dr H. Różańskiego:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz