Przepis na sok z malin

Dlaczego warto pić sok z malin?



  Maliny, ze względu na swoje właściwości, są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń).
  O leczniczym zastosowaniu będzie na końcu postu.

  A teraz przepis na sok z malin.

  Metod na zrobienie soku z malin jest wiele, ale ja skupię się w tym poście na dwóch przepisach, które stosujemy u nas w domu.
  Aby zrobić dobry sok, który ma być pyszny i dobrany do naszego smaku, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
  Owoce muszą być zdrowe, dojrzałe, najlepiej ekologiczne i zerwane w słoneczny dzień.
Dużą rolę odgrywają odmiany malin.
Niektóre ogrodowe maliny są wielkie, pięknie wyglądają i nadają się np. do pierogów, ale nie na soki.
  My mamy kilka odmian letnich: Venta, Norna i stara odmiana (nazwy nie znamy)
oraz odmiany jesienne: Polana i Polka.
To są typowe maliny, które zawierają dużo soku.
  Kupując u kogoś owoce malin, najlepiej kupić niewielką ilość na próbę aby się przekonać, jaki będzie sok i ile go będzie.

  Oto pierwszy sposób na sok z malin:
  Świeżo zerwane maliny wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem.
Na 2 kg owoców daję 1 kg cukru. Odstawiam garnek na kilka godzin w zacienione miejsce.
W lecie, gdy są upały, to wystarczy 2 godziny.
  Po tym okresie, "rozgniatam" zasypane maliny, aby całkiem puściły sok i stawiam ten garnek na ogień.
  Podgrzewam i cały czas mieszam. Nie zagotowuję. Dobrze podgrzany zdejmuję z ognia i przecedzam przez dwa sita. Najpierw rzadsze a później gęste.
Podczas przecedzania na pierwszym sicie, pozostały miąższ daję do specjalnego woreczka płóciennego i wyciskam. Można dobrze "wytrzepać” na sicie :)
  Powstały sok jest cały czas gorący. Stawiam go z powrotem na ogień i doprowadzam do zagotowania.
  Szybko rozlewam do butelek i na kilkanaście godzin wkładam butelki pod koc.
Nie ma potrzeby obracać do góry dnem. Wszystkie nakrętki ładnie "wciągają".

  Drugi przepis jest na sok z malin niesłodzony:
  Zerwane maliny "rozgniatamy" w garnku, aby puściły sok.
  I dalej postępujemy tak samo jak w pierwszym przepisie.
Omijamy zasypywanie cukrem.
  Jak wspomniałam wcześniej, jest wiele sposobów na zrobienie soku.
  Dużo kobiet ma sokowniki i chwalą sobie powstały z nich sok.
Ale jest też dużo takich, które nigdy nie robiły soku z malin i nie mają sokownika.
  W takim wypadku metoda "garnkowa" wydaje się dobrym rozwiązaniem.
  Naszym zdaniem, jest to prosta i najlepsza metoda zrobienia soku.
  Warto spróbować. Polecam 

Jakie działanie mają maliny?

  Maliny są dobrym środkiem przeciwgorączkowym i napotnym,
działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
działają uspokajająco,obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe.

  Maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się,
zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz