To sok i syrop z AGRESTU jest wspaniałym antidotum na te dolegliwości.
Chociaż smak agrestu kojarzy się z czyś kwaśnym i niesmacznym, to właściwie to powinno być być gwarantem, że owoce te są BARDZO zdrowotne.
Owoc ten zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C i E oraz minerały - cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
Duża zawartość witaminy A jest decydującym czynnikiem w poprawie wzroku!!!
Owoce bogate są w pektyny, czyli cząsteczki, które usuwają z krwi "zły" cholesterol i obniżają jego poziom we krwi, a także pomagają organizmowi pozbyć się soli metali ciężkich. Zawarty w agreście potas wpływa korzystnie na utrzymanie niskiego ciśnienia tętniczego, a zawarta w nim rutyna uszczelnia naczynia krwionośne.
Agrest ze względu na zawartość magnezu ma właściwości kojące i uspokajające nerwy, a nawet poprawiające humor. Korzystnie wpływa również na pamięć i poprawę koncentracji.
To tylko niektóre dobroczynne działanie AGRESTU.
Przepis na sok niesłodzony z agrestu.
Mamy odmianę agrestu, która jest zielona i nie świadczy to o niedojrzałości :)
Agrest należy wymyć przed użyciem.
Składniki:
1 kg owoców agrestu,
300 ml wody.
Jeżeli agrest jest bardzo dojrzały, to na 1 kg owoców agrestu wystarczy 300 ml wody, ale jak chcemy wykorzystać owoce w początkowej fazie dojrzewania, to trzeba dać 500 ml wody.
Dlaczego dodajemy wodę?
Ponieważ agrest zawiera bardzo dużo pektyn, które mogą spowodować, że sok może nam się żelować. I jakbyśmy wlali do butelki taki sok, bez dodatku wody mógłby nam nie wylać się z butelki :).
Na zdjęciu widzimy po prawej stronie sok niesłodzony, które został przesiewany przez sito.
A po lewej stronie syrop słodzony, który został wyciśnięty w prasie
Ale po kolei :)
Agrest mielę w maszynce do mięsa. Mam maszynkę stalowa Boscha.
Zmielony agrest zagotowuję. Na 10 kg zmielonego agrestu dodaję 3 l wody.
Podczas gotowania mieszam drewnianą łyżką :)
Jak są pierwsze oznaki gotowania, to garnek odstawiam.
Wkładam go do przygotowanego pudełka kartonowego i przykrywam kocem.
Zostawiam go na kilkanaście godzin. Przynajmniej 12 godzin.
Po tym okresie, najpierw zagotowany agrest przesiewam na rzadkim sicie.
Następnie jeszcze raz przesiewam na gęsty sicie, takim jak do mąki.
Powstały sok nastawiam do zagotowania.
Taki mały sekrecik :) :
Na 10 litrów soku dodaję 1 łyżkę soli kłodawskiej.
Rozlewam do butelek i nie gotuję ponownie, tylko butelki z sokiem wkładam do pudełka kartonowego i przykrywam kocem, aby w powstałym gorącym środowisku przeszły tzw suchą pasteryzację.
Jeżeli chcesz zrobić syrop słodzony, to na 1 l soku należy dodać przed zagotowaniem 0,5 l cukru.
Naprawdę warto pić taki sok lub syrop.
Zachęcam :) Ala Mazur
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz