Z orzecha włoskiego najpopularniejsza w naszym rejonie jest nalewka z zielonych owoców.
Zażywanie takiej nalewki, to skuteczna metoda na zaburzenia trawienne.
Można również stosować napary i odwary, ale stosując wewnętrznie musimy być przygotowani na specyficzny smak, cierpki i gorzkawy.
Dlatego proponuję przepis na syrop, zwłaszcza dla osób, którym nie przeszkadza w menu cukier (można zastosować nierafinowany), oraz dla dzieci.
Liście z orzecha włoskiego, to dobry surowiec . Zawiera wiele leczniczych składników
Polecam lekturę:
http://rozanski.li/2110/lisc-orzecha-wloskiego-folium-juglandis-w-fitoterapii-praktycznej/
1 litr wody
0,3 kg cukru (nierafinowanego)
Liście zbieramy z dala od dróg i przemysłu.
Zawsze myjemy. Po umyciu drobno pokroić i lekko podgotować (do temp. Ok. 70-80 st. C)
Chodzi o to, że w podwyższonej temperaturze liście szybciej oddadzą swoje soki do wody.
Gorące odstawiamy aż do ostygnięcia (można przykryć kocem, aby dłużej podtrzymać wyższą temperaturę).
Po tym okresie liście wyciskamy do tej samej wody (do powstałego naparu).
Gotując można dodać cukru i ewentualnie sok z 1 cytryny.
Można też zagotować bez cukru i wlać do butelek.
Gorące butelki z syropem lub sokiem zawsze wkładam do pudełka kartonowego i przykrywam kocem.
Mam pewność, że wszystkie wieczka zostaną wciągnięte. Nie ma potrzeby obracać butelek do góry dnem.
Dlaczego warto stosować produkty z liści orzecha włoskiego?
„…można powiedzieć, że przetwory z naowocni i liści orzecha włoskiego (napar, odwar) zawierają substancje antyseptyczne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze (stosować na czczo mocne odwary, ekstrakty), ściągające, przeciwwysiękowe, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Hamują biegunkę i niestrawność, nadmierne procesy fermentacji oraz wzdęcia, zmniejszają wydzielanie mleka podczas laktacji. Powstrzymują też procesy ropne, łagodzą świąd skóry, zmniejszają obrzęk błon śluzowych”
(Cytat z proponowanej strony)
Mogę tylko dodać, że warto spróbować zastosować syrop i przekonać się o skuteczności.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz