Przepis na sok i syrop z owoców głogu


Wrzesień i październik, to odpowiednia pora na zbiór owoców z drzew głogu (niekiedy jeszcze w styczniu jest na drzewach).

   U nas rośnie głóg jednoszyjkowy, a można go rozpoznać po tym, że ma jedną pestkę. Liście zaś są podłużne.
Na soki można stosować również owoce z drzew dwuszyjkowych ( dwie lub trzy pestki).

Dlaczego warto pić taki sok (niesłodzony) lub syrop?

   Przede wszystkim owoce głogu mają dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy, wzmacniając mięsień sercowy i naczynia krwionośne.
   Zapobiegają powstawaniu skrzepów, działają przeciwmiażdżycowo i uspokajająco.
Obniżają ciśnienie krwi oraz pomagają przy zawrotach i bólach głowy.

Jak zrobić domowy sok czy syrop z owoców głogu?

Składniki:
1 kg owoców głogu
1 1/2 - 2 l wody
sok z połowy cytryny
1/2 kg cukru (na syrop)

   Owoce muszą być starannie przepatrzone, aby nie było chorych.
Ogonki odcinamy.  Po odcięciu owoce myjemy.
Wrzucamy do garnka z wodą i "mieszamy", aby ewentualne brudy rozpuściły się w wodzie.

  Umyte przekładamy do czystego garnka i zalewamy wodą, aby podgrzać.

Dlaczego podgrzewam?

  Ponieważ owoc głogu ma dosyć dużą pestkę w stosunku do swojej budowy i naszym zadaniem będzie oddzielenie pestki od miąższu.

  Podgrzewając nie doprowadzamy do zagotowania, ale wystarczy, aby woda była dobrze gorąca.
Odstawiam wtedy garnek do ostygnięcia. Trwa to zazwyczaj ok. 8-10 godzin.

  Gdy wystygnie, możemy przystąpić do oddzielania pestek. Robimy to prostym sposobem.
Wkładamy czyste ręce go garnka z sokiem i po prostu rozgniatamy owoce. Pestki łatwo się oddzielają.
  Po tej czynności, przecedzamy przez sito i mieszamy oddzielony miąższ z sokiem.
Następnie musimy jeszcze raz przecedzić przez gęste sito.
Można zastosować specjalny worek filtracyjny do moszczu, który można kupić w sklepach z akcesoriami do win.

  Po przecedzeniu powstał nam gotowy sok do zagotowania.
Przy podgrzewaniu można dodać sok z cytryny
i ewentualnie cukier, jeżeli chcemy uzyskać syrop.
Doprowadzamy do zagotowania i ściszamy ogień, aby sok lekko falował na powierzchni.
Szybko rozlewamy do butelek i pod koc, albo do pudełka kartonowego i też przykryć kocem.
Przeprowadzamy w ten sposób suchą pasteryzację :)

  Sok i syrop z owoców głogu, ma wspaniałe właściwości lecznicze.
Warto go mieć w swojej spiżarce.

Polecam Ala Mazur
Gospodarstwo Ekologiczne w Brzezinach
na Podkarpaciu

18 komentarzy:

  1. Bardzo pomocne informacje.Dziękuję��

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje. Zrobilem Tak Jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam a takie pytanie mam po odzieleniu pestek od miazszu mieszamy go z sokiem czy pozostawiamy to razem na jakis czas bo napisane jest zeby odcedzic przez sito tylko nie ma nic kiedy itp bo jesli od razu to chyba niema sensu moze sie mylę prosze o podpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. W kilkuletniej praktyce okazało się, że nie trzeba odczekiwać. Wystarczy dokładne mieszanie.
      Na samym początku zostawialiśmy na jakiś czas, aby to się samoczynnie połączyło.
      Tak jak napisałam, gdy zaraz wymieszamy i ponownie przecedzimy na sicie, to efekt końcowy jest taki sam.

      Usuń
  4. Jak długo może stać taki syrop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozpoczynany może śmiało stać dwa lata bez straty wartości.
      Oczywiście w ciemnym miejscu i nie za gorącym.
      Może stać w temp. 16-20 st. C.

      Usuń
  5. Witam. Ile takiego syropu dziennie mozna wypic? Profilatycznie? Lyzke, 2,3?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Profilaktycznie można 1 łyżkę. Ilość nie zawsze odpowiada potrzebom. Każdy osoba ma inne uwarunkowania.
      Taka dawka profilaktycznie i systematycznie przyjmowana powinna dać dobre rezultaty.
      Najlepiej skontaktować się z dobrym fitoterapeutą dla ustalenia odpowiedniej dawki.
      My nie leczymy ludzi, tylko produkujemy domowe soki czy syropy, według najlepszych receptur

      Usuń
  6. Witam nie bardzo róże umiem na końcu przedzedzamy miaz i wyrzucamy go

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Z pozostałości po przecedzeniu można zrobić ocet. Nie koniecznie trzeba wyrzucić

      Usuń
  7. Witam i dziekuje bardzo za odpowiedz:-) i dziękuję za przepis, dzis bedziemy probowac:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry. A można po zagotowaniu i ostudzeniu posłużyć się wyciskarką wolnoobrotową w celu wyeliminowania pestek i wyciśnięciu z miąższu całego soku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Nie mam doświadczenia w wyciskarce wolnoobrotowej :) Najlepiej spróbować, jak tylko da radę, to był super sposób :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Dzień dobry a dziecko 4 letnie może pić taki sok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest naturalny sok bez "polepszaczy", więc pod tym względem nie zaszkodzi. Co innego z uczuleniem. To jest indywidualne podejście do bezpieczeństwa. Jeżeli nie jest uczulone na składniki owoców głogu, to nie zaszkodzi. Najlepiej podać odrobinkę i obserwować jaka jest reakcja :) Pozdrawiam

      Usuń