Po części jest to prawda, zwłaszcza gdy chodzi o zawartą w nich żywicę, która działa kojąco na górne drogi oddechowe.
Jednak szyszki modrzewia są wyjątkowe, zawierają arabinogalaktan, który silnie i pozytywnie działa na układ immunologiczny człowieka.
Ekstrakt z modrzewia zalecany jest w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu (np. podczas długotrwałego podawania antybiotyków). Osoby zdrowe mogą stosować profilaktycznie, aby zapobiegać infekcjom.
Wzmacniające odporność działanie ekstraktu z modrzewia potwierdzają naukowcy z University of Minnesota. Wyniki badań przeprowadzono w 2004 roku.
Co nam jest potrzebne do zrobienia syropu z szyszek modrzewia na miodzie?
Składniki:
30 dag szyszek modrzewia (ok trzy garście)
1 litr wody przegotowanej
1 litr miodu
sok z 1 cytryny
Sposób przyrządzenia i kilka uwag :)
Zerwane szyszki muszą być świeże. Można świeżość sprawdzić przekrawając je nożem na pół
Nie myjemy. Oceniamy czy są zdrowe na podstawie obserwacji.
Szyszki należy zmielić w maszynce do mięsa. Bez trudu można to zrobić w elektrycznej :)
Aby z szyszek wydobyć związki żywiczne, które dobrze rozpuszczają się m.in. w alkoholu, to najlepiej skropić zmielone spirytusem i przykryć przynajmniej na dobę.
Powstałą masę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą.
Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na 12-24 godz.
Po tym okresie należy przecedzić przez sito i i przez specjalny worek (najlepiej kupić sobie specjalny worek do wyciskania).
Powstały sok zagotować dodając sok z cytryny.
Po ostudzeniu do temp. ok. 40 st. C. można połączyć z miodem i rozlać do butelek lub słoików. Można dodać dla lepszego przechowywania alkohol.
Przechowywać w lodówce.
Powodzenia w sporządzeniu syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz