Przepis na syrop z szyszek modrzewia na miodzie

Szyszki modrzewia mają piękny odcień czerwieni, przechodzący w zieleń.

Utarło się, że wszystkie iglaki mają podobne właściwości lecznicze.
Po części jest to prawda, zwłaszcza gdy chodzi o zawartą w nich żywicę, która działa kojąco na górne drogi oddechowe.

Jednak szyszki modrzewia są wyjątkowe, zawierają arabinogalaktan, który silnie i pozytywnie działa na układ immunologiczny człowieka.

Ekstrakt z modrzewia zalecany jest w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu (np. podczas długotrwałego podawania antybiotyków). Osoby zdrowe mogą stosować profilaktycznie, aby zapobiegać infekcjom.

Wzmacniające odporność działanie ekstraktu z modrzewia potwierdzają naukowcy z University of Minnesota. Wyniki badań przeprowadzono w 2004 roku.

Co nam jest potrzebne do zrobienia syropu z szyszek modrzewia na miodzie?

Składniki:

30 dag szyszek modrzewia (ok trzy garście)
1 litr wody przegotowanej
1 litr miodu
sok z 1 cytryny

Sposób przyrządzenia i kilka uwag :)

Zerwane szyszki muszą być świeże. Można świeżość sprawdzić przekrawając je nożem na pół

Nie myjemy. Oceniamy czy są zdrowe na podstawie obserwacji.

Szyszki należy zmielić w maszynce do mięsa. Bez trudu można to zrobić w elektrycznej :)

Aby z szyszek wydobyć związki żywiczne, które dobrze rozpuszczają się m.in. w alkoholu, to najlepiej skropić zmielone spirytusem i przykryć przynajmniej na dobę.



Powstałą masę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą.
Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na 12-24 godz.

Po tym okresie należy przecedzić przez sito i i przez specjalny worek (najlepiej kupić sobie specjalny worek do wyciskania).

Powstały sok zagotować dodając sok z cytryny.

Po ostudzeniu do temp. ok. 40 st. C. można połączyć z miodem i rozlać do butelek lub słoików. Można dodać dla lepszego przechowywania alkohol.
Przechowywać w lodówce.



Powodzenia w sporządzeniu syropu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz